Friday, March 20, 2015

Shepherd Pie




Resepinye diambil dari mamasya fotopages.. so disalin semula sebagai rujukan. Resepi sheperd nie merupakan resepi yang memang menepati citarasa kami sekeluarga. Bahkan selalu digunakan apabila ada event makan-makan kat opis. Ianya tidaklah mengecewakan, bahkan dikongsi dengan kawan-kawan opis lagi akan resepi nie. Selalunyer akan di hidangkan terus melalui loyang caserole. Untuk kelainan diletakkan dalam mini tray so anak-anak senang makan while watching tv. terima kasih pada empunya resepi .. minta izin utk menyalin semula...


Shepherd Pie: (ditulis semula)

Mashed Potato 8 biji kentang- rebus hingga empuk
4 sudu besar butter
2 biji telur di pukul sedikit
200 ml susu segar
1 sudu kecil lada sulah.
Garam

Cara
Kentang direbus sehingga empuk, angkat dan lenyek hingga hancur
panaskan butter, susu, garam dan lada sulah. Biarkan hingga butter cair dan tutup api.
Masukkan adunan butter dan telur kedalam kentang lenyek. Kacau hingga sebati.- Masukkan sedikit demi sedikit adunan butter kedalam  kentang agar adunan tidak terlalu lembik.


Bahan-Bahan Inti

400 gram daging cincang
3 biji bawang besar-dadu
2 biji batang karot-potong dadu
2 biji tomato -potong dadu
2 sudu besar sos tomato/curry powder
2 sudu besar kicap
2 sudu besar tepung gandum
Gram
Minyak
Mix Veg-jika suka
i biji kuning telur untuk sapuan

Cara-Cara
Panaskan minyak, masukkan bawang besar, goreng hingga layu
Kemudian masukkan karot dan daging, goreng sehingga daging masak
masukkan mix vegetable, buah tomato, sos tomato dan kicap. kacau rata, goreng higga daging empuk.
Masukkan garam, kacau sebati
Masukkan tepung gandum, kacau sebati
Tutup api dan ketepikan.


Penyedian Sheperd Pie

Sediakan loyang, masukkan kentang lenyek di bahagian dasar, dan di tepi bekas,
Masukkan bahan-bahan inti dan ratakan.
Kemudian masukkan lebihan kentang lenyek diatas inti dan ratakan. Tekan-tekan sedikit supaya melekat dengan inti.
Gariskan diatasnya dengan menggunakan garfu dan sapu kuning telur di atasnya
Bakar pada suhu 200'C selama 30-40 min atau sehingga kekuningan.

No comments:

Post a Comment