Sambal kelapa nie memang sedap di makan ketika dah bosan dengan menu yang biasa di masak seperti kari ayam, ikan kari , goreng ayam atau tomyam. So kali nie sambal kelapa ni dipadankan dengan menu sup sayur bayam , goreng kunyit ayam dan ikan panggang . Cuma di bulan posa nie takdapat nak rasa bahan-bahannya dah ok ker idak bagaimanapun di harap tidak lah mengecewakan rasa sebab tak dapat rasa kan. Nie kira main agak agak ajelah. Tapi pada asasnya bahan yang di perlukan tidaklah susah, semuanya dah ada di dapur.
Bahan- Bahan
- 1 cawan kelapa parut.
- sebiji bawang merah.
- 3 ulas lada kecil @ cili api merah.
- sedikit udang kering, bersihkan dan rendam.
- 1/2 ekor ikan bakar@kukus (can be any ikan eg ikan sardin, ikan selar kuning etc).
- Sedikit garam @ perahan lemon @limau nipis.
- Sedikit gula.
Cara-caranya
- Tumbuk bawang merah sehingga agak lumat dan diikuti dengan bawang merah, masukkan udang kering dan tumbuk hingga lumat lagi.
- Masukkan ikan bakar yang di buang tulangnya dan tumbuk lagi, diikuti dengan kelapa parut tumbuk sehingga bahannya sebati. Perasakan dengan garam dan gula sesuai selera.
Note: Kalau ikut resepi bonda akak, di letakkan sedikit ikan masin yang telah di goreng, jika tiada boleh abaikan ajer.
No comments:
Post a Comment