About Me

Roti jala


Roti jala nie di buat untuk sarapan pada minggu lepas, so entry yang agak lewat, jalanya pun dah habis.  Selalunya ia dimakan bersama dengan kuah kari, cara membuatnya jugak agak mudah.  Sesuai untuk sarapan mahupun minum petang.

Resepinya seperti dibawah:


  • Gandum 1 cawan
  • Air kosong 3/4 cawan
  • Santan satu cawan (Santan Kotak - 1/2 cawan santan kotak + 1/2 cawan air @ 125 ml santan + 125 mil air)
  • Sedikit minyak jagung atau butter yang dicairkan.
  • Sedikit garam
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur 

Caranya

  • Campur kesemua bahan diatas dan di tapis , untuk pastikan adunan tidak berketul
  • Masukkan kedalam acuan roti jalur dan menjalalah dengan kuali leper atau yang sesuai dengan apa yang anda ada di dapur.. Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment