Thursday, March 19, 2015

Kuih Sagu

Tetiba rasa rajin plak nak buat minum petang... melihatkan ada biji sagu yang masih berbaki selepas, aqif meminta untuk dibawa ke sekolah untuk pendidikan seni baru-baru nie, lalu ku google caranya, rasanya senang nak buat tapi nak kena refer jugak kat mr google nie. So belek-belek kira jumpa yang berkenan terus ku memulakan langkah merendam biji sagu nie. Rupanya senang ajer yer..




Resepi ikhsan dari ziemahmud.blogspot.com

Cara-caranya
1. I cawan biji sagu
2. 1/2 cawan gula  pasir
3. Pewarna kesukaan...
4. Sedikit garam halus

Biji sagu direndam selama lebih kurang 1 jam.
Toskan dan letakkan dalam loyang yang dialas dengan sedikit minyak

Campurkan kesemua bahan yang bertanda 1,2, 3 dan 4
Masukkan kedalam loyang dan kukus dalam tempoh 15-20 minit.

Kelapa Parut  dalam 2 cawan dikukus bersama 2 helai daun pandan,
Ini adalah untuk memastikan kelapa parut nie tahan lama.


Keluarkan dari perik kukusan, biarkan sejuk dan potong . Jangan lupa kelapa parut yang dikukus hendaklah ditabur di atas kuih sagu tersebut...

No comments:

Post a Comment