Monday, January 6, 2014

Cotton Japanese Cheesecake







Sudah 2 kali mencuba resepi ini, dan ternyata, memang sedap dan cepat habis...Terimakasih pada tuanpunyer blog kak azie yang terkenal dengan resepi-resepi yang terbaik dan sure jadi punyer. Dipaparkan resepi untuk rujukan masa hadapan.

Cotton Soft Japanese Cheesecake
Bahan-bahan

Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek/tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:


140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon

Cara-cara
Cairkan cream cheese, butter dan susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam adunan cream cheese dan gaul hingga sebati.

No comments:

Post a Comment