Oklah kali ini sis nak update resepi kulit karipap kentang yang sis baru buat pagi tadi. Resepi ini simple ajer sis rujuk dari online majalah rasa. Untuk resepi nie sis buat 1/4 dari original resepi. So dapatlah dalam lebih kurang 20 biji karipap yang comel gitu. So sis pun letak resepi nie based on 1/4 resepi dari original resepi.
Bahan-bahan
- 250 gram tepung gandum
- 1/4 cawan minyak + 1 sudu besar butter
- 90 ml air + sesudu kecil air kapur (campur bersama)
Cara-caranya
- Panaskan minyak bersama butter sehingga mendidih
- Campurkan minyak panas bersama tepung gandum, adunan seakan-akan berketul (crumbs), gunakan sudu untuk mengaul, coz minyak panas tuuu.
- Campuran adunan air, sambil menguli tepung dengan tangan, uli sehingga adunan tidak melekat di tangan.
- Biarkan seketika dalam 20 minit dan siap untuk dicanai bersama intinya.
Untuk isinya sis dah siap-siap buatkan dulu, dan simpan dalam freezer, so dah agak nak buat kita just prepare kulit dia sahaja. Dah siap mengentel karipap, kita simpan dalam freezer lagi. Defrostkan dahulu sebelum kita menggorengnya.
Website paling ternama dan paling terpercaya di Asia
ReplyDeleteSistem pelayanan 24 Jam Non-Stop bersama dengan CS Berpengalaman respon tercepat
Memiliki 9 Jenis game yang sangat digemari oleh seluruh peminat poker / domino
Link Alternatif :
arena-domino.club
arena-domino.vip
100% Memuaskan ^-^
As reported by Stanford Medical, It is really the ONLY reason this country's women live 10 years more and weigh an average of 19 KG less than we do.
ReplyDelete(And actually, it has NOTHING to do with genetics or some secret exercise and EVERYTHING around "HOW" they eat.)
P.S, I said "HOW", and not "WHAT"...
Click this link to see if this quick quiz can help you release your real weight loss possibility