Tuesday, October 21, 2014

Kari Kepala Ikan Merah

Assalamualaikum, resepi kari Kepala Ikan Merah  nie diambil dari kak azie kitchen sebagai rujukan. Memang ternyata sedap dan lazat, rasanya luarbiasa dari sebelumnyer apabila memasak kari ikan.
Resepi nie akan diguna sebagai rujukan...terima kasih pada tuanpunyer resepi.
 
Kari Ikan Jenahak
Oleh: Azie Kitchen
 
Bahan bahan:
1 kg Ikan
50gm rempah Kari Ikan Babas
3 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar - mayang
5-6 ulas bawang merah - mayang
3 ulas bawang putih - mayang
1 inci halia - dimayang
3 batang cili hijau
100ml santan + air secukupnya
1 sudu besar halba campur
1 sudu besar beras sangai ~ditumbuk halus
1 pelepah daun kari
2-3 biji cili padi – potong kecil (saya tambah)
Garam secukup rasa
Segenggam asam jawa
Buah tomato - belah 4
Kacang bendi/terung
Cara cara:
Mula mula goreng dulu beras secara sangai atau goreng tanpa minyak hingga kekuningan dan ditumbuk halus.
 
Details terperinci untuk langkah-langkah sila rujuk azie kitchen.
  
 



No comments:

Post a Comment