Friday, August 29, 2014

Red Bean Bun




Red bean bun kegemaran anak-anak. Amirul amat menyukai akan roti berinti kacang merah ini. Masak ajer dalam 1/2 hari dah boleh habis. Puas hati membuatnyer melihat anak-anak makan. Pernah suatu hari ketika bulan ramadan baru-baru ini, amirul berkata" umi lama tak buat roti yer" sebagai seorang ibu apabila  mendengar anak berkata demikian dengan bingkasnya sesudah solat maghrib, sediakan segala adunan dalam bread mixer dengan niat lepas balik tarawikh boleh bakar dan MasyaAllah gembira melihat anak-anak nie masih ada selera makan sambil menonton tv.

Terima kasih pada ros tuanpunyer resepi

Doh Asas Roti dan Buns
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya
400gram tepung roti
100gram tepung gandum
4 sudu besar susu tepung@skim milk
5 sudu besar gula + 1 sudu kecil garam
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
3 sudu besar butter@marjerin
240ml susu suam@air suam
8gram kecil yis
4 sudu besar water roux

* untuk gliss*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu


Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 3  bahagian, biarkan seketika lebih kurang 7 atau 8 minit baru dibentukkan  mengikut bentuk yang digemari, ros buat redbeans stolen buns, roti bintang dan roti marble, setelah dibentuk, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang. Masa pembakaran bergantung pada saiz bun dan roti.

5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

Tips tambahan- sebelum roti dibentuk, bulat-bulatkan kecil kemudian rehatkan doh seketika selama 7 atau 8 minit dan tutup doh dengan kain bersih,  masa ni penting bagi mendapatkan bentuk bun yang elok teksturnya , dan juga bagi memastikan permukaan doh licin dan cantik apabila siap dibakar nanti.

No comments:

Post a Comment