Friday, March 22, 2013

Crepe Durian.


Percubaan pertamaku menjadi walaupun tak buncit isinyer, tapi berpuashati dengan hasil. Crepe nie senang dibuat dan kulitnya pun tak mudah pecah. Crepe nie tak leh makan selalu, nanti muak. Pakai pan 20 inci dapat dalam 15 biji.

Terimakasi pada tuanpunyer resepi yang berkongsi resepi crepe yang lazat dan mudah. Resepinya as below di ambil dari blog zila4ever.blogspot.com. Terima kasih tuan punyer resepi moga Allah berkati jasamu....


RESEPI DURIAN CREPE
by : eyna haneyna
dicuba oleh : rizaimaa.blogspot.com
-20gm tpg gandum
-20gm tepung ubi
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdk myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning
-perisa durian


cara-caranya
masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan dengan whisk dan tapis..
kalau pekat tambah air sedikit

boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu
dahulu.untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih..

ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yangg dipegang..

layangkan kuali agar adunan sekata

masak atas api kecil.
masak hingga kering angkat tak perlu terbalikkn semasa mengangkat.

filling
-150ml fresh cream diputar hingga kental
(boleh mix sekali dengan 2sdb isi durian)
-isi durian

-letakkan fresh cream letak isi durian dan letak lagi fresh cream di atasnya.

lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.
-siap

No comments:

Post a Comment