Wednesday, December 30, 2009

Kota Makkah

Perjalanan ke Makkah bermula pada 7hb November dan pastinya masa akan di habiskan dengan segala aktiviti ibadah di kota suci mekah. Minggu pertama sampai di kota mekah kami lengkapkan aktiviti ziarah luar ketempat yang dicadangkan oleh pihak tabung haji dengan bayaran RM 25 seorang. Antara tempat yang dilawati ialah ladang unta, masjid udaibiah, dan museum.
Antara yang menarik ketika ke museum ialah melihat kesan-kesan sejarah seperti telaga zam-zam, tangga di dalam kaabah, pintu kaabah etc

Nie aktiviti ketika ziarah di kota Mekah...must visit ladang unta

Nie quran yang pertama, di simpan di Muzium
Telaga zam-zam
Nie pergi Safwah, berdekatan masjidil haram selepas solat zohor, kat sini ada banyak masakan malaysia specially cooked felda catering
YaAllah...begitu besar kuasa mu...lihatlah jutaan manusia sedang melakukan tawaf

Dalam masjid..yang mengelilingi tiang masjid ialah tong-tong air zam-zam, we can choose to drink cold or NOT COLD...mine preferred NOT COLD




Mercu tanda di bumbung masjid tika fajar menyinsingkan sinarnyer
Di waktu malam

Di Bir Ali, berniat ihram dari Madinah ke Makkah...dalam bas, perjalanan yang memakan masa 8 jam untuk sampai pada pukul 2 pagi

Thursday, December 24, 2009

Perjalanan Haji 1430H- Madinah


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera pada teman-teman cyber, aima dan suami telah selamat pulang dari mengerjakan haji untuk tahun 1430H, Insyaallah pengalaman yang di alami semasa disana dapat di kongsi kepada teman-teman yang akan menyusul untuk tahun-tahun yang akan datang. Kami bersyukur kehadrat Ilahi di berikan kesihatan dan kekuatan dalam menjalani ibadah ini. Coretan ini akan menceritakan pengalaman kami ketika di Madinah, Mekah, Wukuf di Arafah, Bermalam di Mudzalifah dan Mabit di Mina

Dengan penerbangan KT 29, kami sampai di airport Madinah di kala waktu subuh dan melalui pemeriksaan kastam yang memakan masa dalam 2 jam jugak ler, so while waiting we all kami menunaikan solat subuh di waiting area, since space constrants. Selesai urusan kastam kami di bawa oleh pihak TH untuk menaiki bas untuk menuju ke hotel penginapan kami di MOVENPICK. Alhamdulillah penginapan pun tak jauh dari masjid about 30 meter ke masjid Nabawi.
Yang pastinyer Masjid Nabawi memang tersegah indah dengan ukiran dan keluasannyer. Dengan ribuan jemaah, yang sampai kami sentiasa pastikan kemasjid awal supaya dapat masuk ke dalam masjid yang mane, kawalannya amat ketat berbanding dengan kaum lelaki. Every single item carried will be checked inclusve handphone, yang peliknye my hubby siap boleh ambik gambar lagi dalam masjid ...takpla nak buat macam mana, kena redha ajelah. Kebiasaanya selepas sembahyang asar kami akan duduk di masjid sehingga ke Isyak. Cabaran pertama yang terpaksa di lalui ialah timezone, where isyak pukul 7.10 pm where Malaysia time is about 12.10 midnight...alamak ngantuk tuh...tapi di gagahi juga...sehingga dapat menyesuaikan diri. allahamdulilah dapat menunaikan solat untuk semua waktu sepanjang berada 9 hari di sana.


Nie after sembahyang isyak


Suasanan ketika sesudah sembahyang zohor di  luar perkarangan Masjid Nabawi

Bersama teman bilik ketika ziarah luar ke Masjid Quba