Wednesday, February 25, 2015

Sheperd Pie

Petang nie ada mood rajin sikit untuk buat minuman petang. Selepas balik grocery hari tu merajinkan diri untuk merebus kentang dulu, sebab niatnya nak masak sheperd pie, sebab dah lama gak tak buat nie. So dah rebus kentang simpan plak dlm peti ais sebab tak sempat nak lecek kentang lagi.  So the next day morning baru masak inti daging. Dah siap masak for lunch dan selepas hantar aqif sekolah agama, barulah boleh bakar sepenuhnyer. resepi asalnya di ambil di blog mamasya. Dah lama menggunakan resepinya. Memang tidak menghampakan.

Untuk resepi click here




Monday, February 23, 2015

Hi Tea with CQ


This event was partly the high tea organised by Chentaqaseh,  pengedar tudung yang semakin meningkat sekarang nie. Me & my doter was invited for the event for their new design launching with new enhancement of the shawl. I loved using chentaqaseh shawl or tudung for the high quality material and syariah compliance. Most of my tudung collection are from chentaqaseh. 

Owner of the CQ is our ex-officemate, congrates for both Dalila & Marina for your achievement. We had a good chat on that day and sales to grab during that day.. Hmm time to spend...ha ha ha
Our high tea was featured in Hijab magazine in the month of February 2015.

Those interested with their collection may visit http://chentaqasehboutique.blogspot.com



Buah Nangka



Wah buah nangka yoel dah berbuah di kebun Tokki di Kota Bahru. Atas usaha tokki, masing-masing mempunyai pokok yang ditanam dikebun datuk mereka. SEtiap mereka diberikan pokok yang berlainan untuk di tanam. So setiap kali balik kampung di kota bahru, atuknyer akan update status pokok-pokok mereka.  Photo nie taken during hubby balik KB for few days.

Donut Gebu


Ternyata resepi donut ini tidak mengecewakan walaupun dah bekali-kali menggunakan resepi ini. Donut nie kelihatan senget bulatannya kerana mencanai tepung nya agak nipis, so bila nak ambik dia jadi macam toing.. toing...bukan salah resepi , salah empunyer diri kerana canai nipis sangat.
Menggunakan setengah dari adunan resepi cukup untuk 2 kali gorengan. Separuh buat frozen , separuh buat ngap...hmm yummy...






Sumber Rujukan: Azie Kitchen


Bahan-bahan 
500g tepung berprotein tinggi/tepung gandum
1 peket yis segera-11gram
50g marjerin/mentega
1 sudu besar (penuh) shortening
2 sudu besar (penuh) gula pasir
2 sudu besar susu pekat/2 sudu besar susu tepung
1 biji Telur
1/2 sudu kecil garam
Gula Halus atau topping kegemaran anda
190ml-200ml air suam suam kuku (bergantung pd kualiti tepung- saya guna 200ml)

Cara-cara
Di dalam bekas yang agak besar, tuangkan air suam. Masukkan yis segera, gula pasir, susu,marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.

Setelah yis mula berbuih, ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dipukul sedikit dan juga garam.
Ba
Cara-cara
Di dalam bekas yang agak besar, tuangkan air suam. Masukkan yis segera, gula pasir, susu,marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.

Setelah yis mula berbuih, ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dipukul sedikit dan juga garam.
Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu (bila dah sebati tu dikacau satu arah je menggunakan sudu).

Ayak lagi tepung selebihnya, gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.- tak perlu habiskan tepung tu kalau adunan sudah boleh diuli.

Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan (sisa sisa tepung kat dlm bekas tu semua bersih). Doh dah siap dan jika ingin membuat kuih 5 spice roll, boleh la dibahagi 

Doh tidak perlu direhatkan, (kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min) boleh terus sahaja dicanai setebal setengah inci (agak2 je). Boleh tambah sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini.

Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda. Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dipanaskan dengan api perlahan.


Nasi Tumpang


Assalamualaikum, sedar tak sedar dah nak akhir bulan februari 2015, dan ini merupakan entry pertama untuk tahun 2015m punyelah busy, tak sempat nak luangkan masa update blog. Apa-apa pun kucuba untuk update seringkas yang mungkin untuk segala aktiviti dalam kehidupan nie.

Hah yang dipegang oleh mr hubby dibawah ialah nasi tumpang yang bersaiz  besar. Reganya dalam RM 5 gitu. Dalam nasi tumpang nie, akan ada pelbagai lauk yang diletakkan seperti udang, ikan, sotong dan jugak sayur. Nasi pula agak lembik yer.

Beginilah rupanyer nasi tumpang yang dibuat seperti l=kelongsong aiskrim. Dimakan tak kira  sarapan pagi atau petang.