Monday, October 12, 2015

Chicken Sandwich


Hari ini merupakan hari peperiksaan untuk anak-anak yang berada di tingkatan 3 iaitu PT3. Ini termasuklah anakku Dayana Balqis, sewaktu ditanya nak breakfas aper besok pagi, katernya "sandwich ajer ummi", so daku pun menyediakan sandwichnya beralaskan chicken slice , salad and tomato ajer, di samping tu daku buat garlic bread skit for my hubby.


Cara-cara
1. Sapu mayonis pada roti
2.Microwave chicken slice for 2 minutes
3. Letak chicken slice, salad ,tomato and another slice of chicken.
4. Letak another keping roti and potong...siap

Mushroom Soup





Untuk minum petang, kerajinan melanda apabila melihatkan roti yang dibeli  amat sesuai untuk dimakan bersama mushroom soup.  Ternyata mushroom soup nie sangat sedap. Alhamdulillah sekali hadap ajer, sup nie dah licin.


Resepi di cedok dari http://tiffinbiru.blogspot.com . terima kasih pada tuan rumah dan izinkan saya berkongsi di blog sebagai rujukan, namun saya ubah sikit seperti fonts hijau dibawah.

BAHAN-BAHAN MUSHROOM SOUP :-)

250 g cendawan butang jenis segar
800 ml air
250 ml susu sejat IDEAL- (Guna Fresh Milk)
1 kiub ayam "Maggi"
1 biji bawang besar, didadu kasar
1 ulas bawang putih, cincang halus
2 1/2 camca besar mentega
1 1/2 camca besar tepung gandum
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Secubit garam
Sedikit cincangan daun parsley, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Cendawan dibasuh, lap kering dengan kitchen towel bersih. Asingkan 4 - 5 kuntum cendawan tadi dan didadu sederhana besar. Manakala yang selebihnya, hiris kasar. Ketepikan.
Dalam non-stick wok (kalau tak de, belasah guna kuali biasa...) panaskan mentega, masukkan cendawan dan goreng hingga layu. Tambah bawang putih dan bawang besar, goreng hingga bawang besar layu sahaja. Masukkan tepung dan kacau rata2. Gunakan api kecil.
Tuang air dan susu cair, kacau rata, masukkan kiub pati ayam dan biar mendidih perlahan sambil dikacau kerap hingga kuahnya menjadi sedikit pekat. Padamkan api dan biar ianya suam. Kemudian kisar halus, tuang dalam kuali semula.
Masak dengan api perlahan hingga mendidih, masukkan cendawan yang didadu tadi, tambah serbuk lada hitam dan kacau rata. Masak hingga pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam...(mat tak letak garam sebab kiub ayam tadi dah terasa garamnya). Hidangkan dengan menabur sedikit cincangan daun parsley dan taburan serbuk lada hitam serta garlic bread tadi......

Monday, August 31, 2015

Cats- First Batch

These are all the baby cats yang first batch yang survive up to 7 months. Mak kucing nie namanya Cat-cat, telah melahirkan 4 ekor anak kucing yang di beri nama Nigel- because its blacky, Tom, Caca & Cici. Namun ketika entry nie ditulis, semuanya dah hilang tinggal maknya ajer.. Nampaknya cat-cat nie sedang bunting untuk batch yang ketiga. Untuk Batch kedua anak-anaknya nanti kita upload gambar kemudian plak.




 Yang itam , bawah kotak tu Nigel, pemalu skit


                                                               Yang atas nie CICI

Yang ini Tom

Sehati Sejiwa

Selamat menyambut hari kemerdekaan Malaysia yang ke 58, dengan tema SEHATI SEJIWA.. kami tak kemana mana sepanjang cuti 3 hari nie, memandangkan anak-anak memasing ada trial exam for PT3 and SPM, So dapatlah mereka tenung buku skit, kalu idak memang berjalan kami ketempat tempat yang jauh skit. Plan tu nak balik kuantan tapi tulah bila tahu diaornag ada trial, so we decided dok kat umah ajerlah.

Sambil tu layan tv dengan perarakan yang berwarna-warna, cuma tak sempat tengok lama coz nak gie pasar basah untuk membeli daging dan tulang. Rancangnya nak buat sup tulang dengan pressure cooker baru nie. Khabarnya waktu memasak akan jadi singgah. Tunggu dah lihat ajerlah dulu..

Selamat Bercuti kepada semua....





Monday, August 17, 2015

Sports Day SMK Subang Bestari

Semalam 16.08.2015 merupakan tahun ke 6 acara sukan untuk Sek Men subang bestari. Temasya sukan nie di adakan di perkarangan mini stadium sekolah USJ 23.Pepagi lagi dah hantar abang yol dan kakak ke sekolah untuk menaiki perkhidmatan bas yang disediakan. So we all bertolak dalam kul 8 pagi untuk ke sana.  abang yol masuk 3 acara, dimana acara pertama ialah larian 800m, 4x400 dan zzzz. Yol hanya dapat tempat ke dua untuk acara 4x400, alhamdulillah.. manakala acara lain... tak dapat nombor. Takpe yol kan long distance punya ability..so tak sempat nak catch up yer...Tahniah.

Jemputan kenamaan pada hari tersebut ialah bekas jaguh pecut negara, saudara Nazmizan Mohammad. Yang bestnya lepas tu ada sesi lari 100 meter oleh guru lelaki , atlet pecut sekolah dan juga saudara Nazmizan. Kelihatan cikgu -cikgu ketinggalan dibelakang manakala saingan sengit antar atlet sekolah dan be
kas pecut negara, sangat rapat masa yang dicatat. Moga bakat adik ini terus bersinar dalam acara larian.

Oh yer since both our kids rumah Sigma(kuning) we all pun pakat pakai kuning.. bukan ops Bersih yer...

Sukan berakhir hingga pukul 3 petang namun kami pulang dalam kul 12 tengahari memandangkan cuaca agak panas di luar. Moga di masa hadapan program sukan ini dapat ditambahbaik dari segi time management and coordination, so tak banyak wasted time from one game to another game.




Baked Potato

Idea nie datang dari anakku si aqif yang gemar memakan kentang, asyik suruh buat kentang telur ajer, tambahan pula dia masih lagi berpuasa syawal, maka kugerodek tema kentang, lalu terjumpa baked potato nie, macam best ajer...dan ternyata sedap. Cuma tak bestnya anak-anakku makan isi tengah ajer, yang tepi kentang tu dibiarkan. macam membazirlah pulak. Sebenarnya kita boleh makan dengan kulit-kulit kentang sekali. Kan dah cuci bersih kentang- kentang tu kan..... Apa-apalah jom salin resepi di bawah.




Bahan-Bahan

1. 5-6 biji kentang, di bakar dalam mikrovave atau oven, tempoh bakar dalam 25 minit pada suhu 180 darjah
2. Setelah bakar potong kentang 1/3 di bahagian atas kentang
3. Keluarkan isi kentang dan ketepikan isi kentang tersebut. Buat sehingga kentang kelihatan macam sampan.
4. Isi kentang yang hendak di keluarkan di tabur bersama blackpepper dan lada sulah. Tak perlu menggunakan semua kentang yang di keluarkan tadi kerana isi kentang yang akan digunakan nanti adalah sedikit sahaja.
5. Masukan isi kentang yang telah berperisa kedalam kentang yang berbentuk sampan dan tabukan cheese topping diatas isi kentang tersebut dan sedia untuk dibakar dalam masa 10 minit...

Tuesday, August 11, 2015

Rendang Ayam



Rendang ayam nie sangat sedap, ianya diadaptasi dari kak azie kitchen resepi. Sangat sedap  dah mudah untuk membuatnya.  Namun kuantiti yang di masak hanyalah untuk separuh ayam sahaja, jadi kena pandai pandaai agaklah yer.. Resepi seperti di bawah:



Rendang Ayam
Oleh: Azie Kitchen
Dicuba: rizaimaa.blogspot.com

Bahan bahan:
2 ekor ayam-
1 kg bawang merah - hiris
3 labu bawang putih - hiris
4 inci halia - hiris
4 inci lengkuas - tumbuk
2 inci kunyit hidup - tumbuk
4 batang serai - titik
4 senduk cili kisar - ikut suka pedas
Kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
4 kg santan
2 keping asam keping - ikut rasa
Garam
Gula
Daun kunyit - opsyenal
Sedikit kerisik - opsyenal utk warna gelap

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan hiris serta serai sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan kunyit serta lengkuas yang ditumbuk. Tumis sehingga cili benar benar garing.

Masukkan ayam dan gaul rata sehingga ayam kecut. Masukkan sedikit santan cair bagi membolehkan ayam masak. Setelah itu, baru dimasukkan semua santan dan masak dengan api perlahan sahaja.

Akhir sekali, masukkan kerisik, garam, gula dan asam keping secukup rasa. Masak sehingga kuah kering dan pecah minyak. Jika suka, boleh taburkan daun kunyit yang dihiris halus sebelum ditutup api.

Raya 1436 Hijrah

Walaupun syawal dah hampir melabuhkan tirainya namun, daku still nak update gak gambar raya untuk tahun 1436 Hijrah @2015. Pada tahun nie kami beraya di Kuala Terengganu di kediaman bondaku. Selalunya di bulan ramadan, bonda akan meraikan bulan ramadan yang barakah ini di Terengganu. So memandangkan giliran beraya tahun ini adalah dirumah bondaku, so kami telah pulang beraya 5 hari awal dari hari raya sebenar...ambik kau.... perjalanan yang lancar dengan kereta yang skit ajer di jalanraya. So dapatlah berbuka puasa dengan bonda dengan masakan yang digemari seperti bubur lambuk...all time favourite (bondaku ajer). Dapatlah sedikit sebanyak resepi -resepi dan petua dari bondaku. Jom layan gambar raya kami....










Jamuan Raya di Sekolah


Musim raya belum lagi habis, ini adalah antara pemanis mulut yang di sediakan untuk anak-anakku bawa ke sekolah. Amirul meminta cheese tart & fruit tart manakala kakak plak, ikut ummi ajelah katanya, so daku menyediakan serimuka durian, tambahan pula sekarang nie musim durian.


Thursday, May 7, 2015

Sushi Sempoi





Sebenarnya dah lama juga nak try buat sushi nie, bila scroll blog kawan-kawan ketika mencari resepi, Setelah diamati resepinya takdelah susah mana, cuma kena pastikan bahannyer cukup. Antara bahan yang di perlukan ialah:

1. Bamboo Mat- to roll sushi
2. Beras Sushi- Brand Sumo- ada jual di Jaya Grocer, bentuk beras dia gemuk dan pendek.
3. Seaweed
4. Kicap Sushi
5. Hotdog
6. Japanese cucumber
7.Crab filamen
8 Goreng telur-ala-ala telur dadar, letak garam ajer.

Cara -caranya
- Beras di rebus mengikut sukatan yang di berikan- 2 cawan beras bersamaan 4 cawan air.- Masak seperti biasa di rice cooker
- Rebus hotdog
- Slice japanese cucumber - buang pulur di tengahnya.
-Filamen Crab -potong 2-memanjang

Untuk Roll Sushi,
 Beras di gaulkan dengan sedikit kicap sushi dan digembur-gemburkan
Dengan beralaskan bamboo mat, letak seaweed dan letak beras sushi di atas seaweed,ratakan beras. Beras ini agak melekit, sebaiknyer gunakan plastik glove utk menempal beras tersebut .
Susun hotdog, japanese cucumber, crab filamen stick dan telur yang di potong memanjang.
Selepas itu gulung dengan menggunakan bamboo mat. Gulung ketat-ketat agar , sushi nie rapat dan kemas. Potong nipis -nipis menggunakan pisau tajam... cicah dengan kicap sushi... perrgh...sedap.

Dengan 2 cawan beras dapat menghasilkan lebih kurang 6 batang sushi... boleh simpan dalam peti ais kalau tak habis makan.

Akok

Salam Sejahtera dan selamat petang. Petang nie nak update resepi kuih akok, jumpa resepi di
FB tapi dah lupa ownernyer, mohon izin untuk share di blog untk rujukan masa depan. Ternyata first time try membuahkan hasil dan menjadi.  Suka sangat tambahan pula ianya tidak susah dari segi penyedian bahan dan juga untuk membakarnya. Boleh makan panas-panas lagi tu.


Resepi: Kuih Akok

2 biji telur
170 ml santan
60 ml air gula melaka (gula melaka dimasak dengan daun pandan)
15  gram tepung gandum
Secubit garam

Cara-caranya:
Didihkan gula melaka bersma air dan daun pandan- pastikan sukatan air gula melaka ialah 60 ml
Bancuh adunan telur, santan, tepung gandum , air gula melaka dan garam
Whisk atau blender saja. Saya Blender sahaja, jangan lama, sekejap sahaja.

Sapukan butter pada acuan muffin dan panaskan acuan muffin seketika(10 minit)- biar panas betul
Keluarkan acuan dan tuang adunan didalam bekas muffin.
Bakar pada suhun 180 selama 15 minit.

Resepi ini menghasilkan dalam 8 biji akok.

Cubalah.. dah cuba pasti nak cuba lagi.



Friday, March 20, 2015

Shepherd Pie




Resepinye diambil dari mamasya fotopages.. so disalin semula sebagai rujukan. Resepi sheperd nie merupakan resepi yang memang menepati citarasa kami sekeluarga. Bahkan selalu digunakan apabila ada event makan-makan kat opis. Ianya tidaklah mengecewakan, bahkan dikongsi dengan kawan-kawan opis lagi akan resepi nie. Selalunyer akan di hidangkan terus melalui loyang caserole. Untuk kelainan diletakkan dalam mini tray so anak-anak senang makan while watching tv. terima kasih pada empunya resepi .. minta izin utk menyalin semula...


Shepherd Pie: (ditulis semula)

Mashed Potato 8 biji kentang- rebus hingga empuk
4 sudu besar butter
2 biji telur di pukul sedikit
200 ml susu segar
1 sudu kecil lada sulah.
Garam

Cara
Kentang direbus sehingga empuk, angkat dan lenyek hingga hancur
panaskan butter, susu, garam dan lada sulah. Biarkan hingga butter cair dan tutup api.
Masukkan adunan butter dan telur kedalam kentang lenyek. Kacau hingga sebati.- Masukkan sedikit demi sedikit adunan butter kedalam  kentang agar adunan tidak terlalu lembik.


Bahan-Bahan Inti

400 gram daging cincang
3 biji bawang besar-dadu
2 biji batang karot-potong dadu
2 biji tomato -potong dadu
2 sudu besar sos tomato/curry powder
2 sudu besar kicap
2 sudu besar tepung gandum
Gram
Minyak
Mix Veg-jika suka
i biji kuning telur untuk sapuan

Cara-Cara
Panaskan minyak, masukkan bawang besar, goreng hingga layu
Kemudian masukkan karot dan daging, goreng sehingga daging masak
masukkan mix vegetable, buah tomato, sos tomato dan kicap. kacau rata, goreng higga daging empuk.
Masukkan garam, kacau sebati
Masukkan tepung gandum, kacau sebati
Tutup api dan ketepikan.


Penyedian Sheperd Pie

Sediakan loyang, masukkan kentang lenyek di bahagian dasar, dan di tepi bekas,
Masukkan bahan-bahan inti dan ratakan.
Kemudian masukkan lebihan kentang lenyek diatas inti dan ratakan. Tekan-tekan sedikit supaya melekat dengan inti.
Gariskan diatasnya dengan menggunakan garfu dan sapu kuning telur di atasnya
Bakar pada suhu 200'C selama 30-40 min atau sehingga kekuningan.

Roti Kacang Merah


Ini adalah antara roti fav anak-anak, roti kacang merah. Masih menggunakan resepi yang asal sebelum nie. Roti nie ternyata sedap dan gebus.. Resepinya adalah seperti di bawah... cuma bezanya diletakkan almond sebelum membakar, untuk memberi kelainan rasa. Untuk aduanan ini aima menggunakan 1/2 adunan sahaja dari resepi asal.

Doh Asas Roti dan Buns
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya
400gram tepung roti
100gram tepung gandum
4 sudu besar susu tepung@skim milk
5 sudu besar gula + 1 sudu kecil garam
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
3 sudu besar butter@marjerin
240ml susu suam@air suam
8gram kecil yis
4 sudu besar water roux

* untuk gliss*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu


Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 3  bahagian, biarkan seketika lebih kurang 7 atau 8 minit baru dibentukkan  mengikut bentuk yang digemari, buat redbeans stolen buns, roti bintang dan roti marble, setelah dibentuk, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang. Masa pembakaran bergantung pada saiz bun dan roti.

5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

Tips tambahan- sebelum roti dibentuk, bulat-bulatkan kecil kemudian rehatkan doh seketika selama 7 atau 8 minit dan tutup doh dengan kain bersih,  masa ni penting bagi mendapatkan bentuk bun yang elok teksturnya , dan juga bagi memastikan permukaan doh licin dan cantik apabila siap dibakar nanti.






Ikan Patin Tempoyak

Ikan Patin masak tempoyak nie memang kegemaran anak-anakku. Sememangnya ia adalah pilihan ikan sungai yang amat sesuai untuk di masak tempoyak. Kebetulan ahad lepas ke pasar basah di Kg Melayu Subang dan daku terus memesan kat mr hubby untuk membeli ikan patin, Selain itu di borong jugak telur ikan dan ikan keli. 
Untuk memasak ikan patin nie sebenarnya ada banyak versi. Tapi untuk kali ini daku menggoogle kak azie kitchen dan berminat untuk mencubanya, memandangkan ada kelainan sedikit dalam resepinya yang tidak menggunakan bawang merah atau bawang putih. Bahannya pun ringkas.. jom resepinya di bawah yer..  pengubahsuaian pada yang bertanda merah



Resepi Asal : Azie Kitchen
Dicuba oleh : aima

1 ekor patin saiz sederhana
 2 senduk tempoyak
4 cawan air
1 biji cili merah
Segenggam cili padi merah- (5 batang cili kecil kampung)
1 inci kunyit
Secekak daun kesum - (3 batang daun kesum)
Sedikit garam

Cara-cara
Tumbuk cili merah, cili padi dan kunyit hidup, kemudian masukkan tempoyak dan digaul rata.
Masukkan kesemua bahan dengan api yang sederhana besar dan direneh sehingga masak.

Hmmm memang sedap..



Thursday, March 19, 2015

Kuih Sagu

Tetiba rasa rajin plak nak buat minum petang... melihatkan ada biji sagu yang masih berbaki selepas, aqif meminta untuk dibawa ke sekolah untuk pendidikan seni baru-baru nie, lalu ku google caranya, rasanya senang nak buat tapi nak kena refer jugak kat mr google nie. So belek-belek kira jumpa yang berkenan terus ku memulakan langkah merendam biji sagu nie. Rupanya senang ajer yer..




Resepi ikhsan dari ziemahmud.blogspot.com

Cara-caranya
1. I cawan biji sagu
2. 1/2 cawan gula  pasir
3. Pewarna kesukaan...
4. Sedikit garam halus

Biji sagu direndam selama lebih kurang 1 jam.
Toskan dan letakkan dalam loyang yang dialas dengan sedikit minyak

Campurkan kesemua bahan yang bertanda 1,2, 3 dan 4
Masukkan kedalam loyang dan kukus dalam tempoh 15-20 minit.

Kelapa Parut  dalam 2 cawan dikukus bersama 2 helai daun pandan,
Ini adalah untuk memastikan kelapa parut nie tahan lama.


Keluarkan dari perik kukusan, biarkan sejuk dan potong . Jangan lupa kelapa parut yang dikukus hendaklah ditabur di atas kuih sagu tersebut...

Wednesday, March 18, 2015

Kembara G7


Kembara G7 adalah salah satu aktiviti kelab kembara yang di sertai oleh yol sepanjang ko-korikulum disekolah. Untuk tahun 2015, sekolahnya telah menyasarkan pendakian 7 puncak gunung tertinggi di Semenanjung Malaysia. Sekaligus ianya mencipta sejarah sebagai sekolah pertama di Malaysia yang berjaya melengkapkan xpedisi menawan ketujuh-tujuh puncak tersebut. Antara gunung-gunung yang terlibat sepanjang tempoh tersebut ialah

First Phase

1. Gunung Chamah
2. Gunung Ulu Sepat
3. Gunung Korbu
 Pendakian di laksanakan pada 18 hb Feb- 21hb February 2015

2nd Phase
1. Gunung Yong Belar
2. Gunung Gayung


3rd Phase
1. Gunung Yap
2. Gunung Tahan

Foto -foto dibawah were taken during  the launching  dengan persembahan HAKKA..




Untuk rakaman haka G7, click below link.. awesomelah  guys..

Click here

Kami doakan semua pelajar-pelajar selamat pergi dan pulang di bawah lindunganNya. Ketika blog ini ditulis, mereka sekarang dalam pendakian 2nd Phase.

Monday, March 16, 2015

Nasi Ayam



Nasi ayam nie di masak uantuk menjamu selera during MIL & FIL berkunjung kerumah sebelum ke Tawau, Sabah pada keesokan harinya bersama suami dan anak-anak lelaki ku. Tujuan mereka ke sana adalah untuk menziarah, moyang anak-anakku yang tak berapa sihat ketika nie.

Selepas pulang dari mengambil MIL& FIL di Airport, bergegas ke dapur untuk menyediakan hidangan tengahari  tetamu dan juga anak-anak. Alhamdulillah sempat menyediakan sebelum anak-anak pulang dari sekolah dan menjamu selera selepas mereka pulang dari solat jumaat.

Resepi nie ada tokok tambah dari original resepi dari beberapa blog, dah tak ingat yang mana satu, google ajer. Untuk ayam, daku lebih menyukai ala-alai roasted chicken instead of goreng. Sebab kalu goreng selalu kureng memuaskan.  Dah selalu mencuba dan maka terhasil olahan mengikut citarasaku. 


Resepi

Sup Ayam:
100 gram ayam
 1 inci halia ( dihiris/parut/cincang)
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buah pelaga
2 inci cinnamon
sedikit minyak untuk menumis bawang merah dan bawang putih dan rempah-rempah.

A. Tumis bawang merah ,bawang putih dan sehingga naik bau,
Selepas naik bau masukkan ayam 
Tambah garam dan perisa secukupnya,

Nota: 2 cups sup ayam akan digunakan utk memasak nasi.


Roasted Chicken
600 gram ayam
6 biji bawang merah-tumbuk/mesin
2 biji bawang putih,-tubuk/mesin
2 sudu besarKicap cair
2 sudu besar Kicap pekat
2 sudu Madu(honey)
garam secukup rasa

B- Lumur ayam dengan segala bahan diatas
Perap selama 1 jam-simpan dalam peti ais.
Lepas tu masak roast the chicken dalam microwave oven for 28 minutes.
Kalu nak goreng pun boleh..

Nasi Ayam
Beras secukupnya
2 helai Daun pandan
Sedikit garam
Setelah dibersihkan, masukan kuah sup ayam yang di sediakan diatas dan masak seperti biasa.

Note: Nisbah kandungan air untuk masak nasi ialah 2 cup sup ayam dan 1 cup air biasa



Cili
4 biji cili
 merah (besar)
2 biji bawang
Blend bawang merah dan cili , campur sedikit cuka dan gula....siap





Wednesday, February 25, 2015

Sheperd Pie

Petang nie ada mood rajin sikit untuk buat minuman petang. Selepas balik grocery hari tu merajinkan diri untuk merebus kentang dulu, sebab niatnya nak masak sheperd pie, sebab dah lama gak tak buat nie. So dah rebus kentang simpan plak dlm peti ais sebab tak sempat nak lecek kentang lagi.  So the next day morning baru masak inti daging. Dah siap masak for lunch dan selepas hantar aqif sekolah agama, barulah boleh bakar sepenuhnyer. resepi asalnya di ambil di blog mamasya. Dah lama menggunakan resepinya. Memang tidak menghampakan.

Untuk resepi click here




Monday, February 23, 2015

Hi Tea with CQ


This event was partly the high tea organised by Chentaqaseh,  pengedar tudung yang semakin meningkat sekarang nie. Me & my doter was invited for the event for their new design launching with new enhancement of the shawl. I loved using chentaqaseh shawl or tudung for the high quality material and syariah compliance. Most of my tudung collection are from chentaqaseh. 

Owner of the CQ is our ex-officemate, congrates for both Dalila & Marina for your achievement. We had a good chat on that day and sales to grab during that day.. Hmm time to spend...ha ha ha
Our high tea was featured in Hijab magazine in the month of February 2015.

Those interested with their collection may visit http://chentaqasehboutique.blogspot.com



Buah Nangka



Wah buah nangka yoel dah berbuah di kebun Tokki di Kota Bahru. Atas usaha tokki, masing-masing mempunyai pokok yang ditanam dikebun datuk mereka. SEtiap mereka diberikan pokok yang berlainan untuk di tanam. So setiap kali balik kampung di kota bahru, atuknyer akan update status pokok-pokok mereka.  Photo nie taken during hubby balik KB for few days.

Donut Gebu


Ternyata resepi donut ini tidak mengecewakan walaupun dah bekali-kali menggunakan resepi ini. Donut nie kelihatan senget bulatannya kerana mencanai tepung nya agak nipis, so bila nak ambik dia jadi macam toing.. toing...bukan salah resepi , salah empunyer diri kerana canai nipis sangat.
Menggunakan setengah dari adunan resepi cukup untuk 2 kali gorengan. Separuh buat frozen , separuh buat ngap...hmm yummy...






Sumber Rujukan: Azie Kitchen


Bahan-bahan 
500g tepung berprotein tinggi/tepung gandum
1 peket yis segera-11gram
50g marjerin/mentega
1 sudu besar (penuh) shortening
2 sudu besar (penuh) gula pasir
2 sudu besar susu pekat/2 sudu besar susu tepung
1 biji Telur
1/2 sudu kecil garam
Gula Halus atau topping kegemaran anda
190ml-200ml air suam suam kuku (bergantung pd kualiti tepung- saya guna 200ml)

Cara-cara
Di dalam bekas yang agak besar, tuangkan air suam. Masukkan yis segera, gula pasir, susu,marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.

Setelah yis mula berbuih, ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dipukul sedikit dan juga garam.
Ba
Cara-cara
Di dalam bekas yang agak besar, tuangkan air suam. Masukkan yis segera, gula pasir, susu,marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.

Setelah yis mula berbuih, ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dipukul sedikit dan juga garam.
Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu (bila dah sebati tu dikacau satu arah je menggunakan sudu).

Ayak lagi tepung selebihnya, gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.- tak perlu habiskan tepung tu kalau adunan sudah boleh diuli.

Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan (sisa sisa tepung kat dlm bekas tu semua bersih). Doh dah siap dan jika ingin membuat kuih 5 spice roll, boleh la dibahagi 

Doh tidak perlu direhatkan, (kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min) boleh terus sahaja dicanai setebal setengah inci (agak2 je). Boleh tambah sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini.

Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda. Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dipanaskan dengan api perlahan.