Wednesday, December 17, 2014

Garlic Bread with Mushroom Soup

Garlic Bread nie asalnya takde dalam menu, ketika nak menyediakan mushroom  soup untuk anak-anak. Cuti sekolah macam nie stock makanan mesti lebih skit , kena selalu ada..Di tambah lagi sekarang asyik hujan ajer petang dapat makan soup panas kan best, so google resepi terjumpa mat gebu punyer resepi,
Memang tidak menghampakan resepi nie, mintak izin tuan punyer  resepi "Mat Gebu" untuk menyalin di blog ni sebagai rujukan.
Hubby dan anak-anak punyer review, wah ummi nie dah sama level garlic bread kat Pizza Hut...hmmm, Senyum lebar dengar pujian dari anak-anak... he he he




BAHAN-BAHAN ROTI :-)
350 g tepung roti
1 camca besar shortening (lemak sayur)
1/3 camca teh garam halus
120 - 160 ml air suam (kurang lebih)
1 camca besar yeast (mauripan)
2 camca besar gula halus

BAHAN MENTEGA "KHAS"
2 camca besar mentega*
2 ulas bawang putih, diparut*
Sedikit serbuk lada hitam*
1 camca teh cincangan parsley*(*disatukan dan kacau rata2)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan air suam, yeast dan gula, kacau rata dan biar sebentar. Gaul rata tepung garam dan lemak sayur. Masukkan yeast tadi sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh. Uli hingga mendapat doh yang lembut dan elastik. Perap hingga naik 2 kali ganda (35 - 40 minit). KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 di atas ke dalam beredmaker, pilih setting untuk "doh" dan tekan on, tunggu hingga siap.
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Bahagi doh kepada 2 bahagian, bentukkan memanjang dan susun dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega. Perap sekali lagi hingga 2 kali ganda kemudian kelar secara menyerong sebanyak tiga kelaran. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 - 30 minit. Bergantung pada oven masing2. Sejukkan roti atas jaringan sebelum dipotong.
  3. UNTUK GARLIC BREAD :- Hiris roti secara menyerong setebal 3/4 inci. Sapu setiap satu hirisan roti dengan mentega "khas" (sapu satu bahagian saja..), buat hingga siap. Dengan api perlahan, panaskan non-stick frying pan dan panggang roti tadi sehingga kuning keemasa, kurang lebih 2 minit. Lakukan kaedah sama dengan baki roti tadi hingga habis. Hidangkan bersama mushroom soup....selamat mencuba....
Manakala Untuk Mushroom Soup, ada ubah suaikan (warna merah)...he he he

BAHAN-BAHAN MUSHROOM SOUP :-)
250 g cendawan butang jenis segar 
800 ml air- 400 ml  (ikut kesuaian)
250 ml susu sejat IDEAL/ 250 ml fresh cream  milk
1 kiub ayam "Maggi"
1 biji bawang besar, didadu kasar
1 ulas bawang putih, cincang halus
2 1/2 camca besar mentega
1 1/2 camca besar tepung gandum
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Secubit garam
Sedikit cincangan daun parsley, untuk hiasa

Tuesday, December 16, 2014

PJ Haf Marathon



PJ Half Marathon telah berlangsung di stadium PJ pada 7 hb Disember 2014,  pasukan sek men subang bestari telah dipilih sebagai volunter sepanjang larian tersebut, ebaliknya yoel  telah dimasukan nama sebagai calon plak, so kena buat larian untuk 7 km ajer. Di sebabkan 7 km ajer laring nie hanya memakan masa dalam 45 minit untuk yol menghabiskan lariannya.




Banyak sangat terlibat dengan larian, kasut pun kena tukar jugaklah, so lari dengan kasut baru yer yol...go go go.go...
Setelah larian tamat dalm kul 730 pagi bergegas untuk mengambil yol dan kawannyer Syamil dan Shafik.

QMS (Quran, Motivation & Sunnah) Training Camp at Ulu Yam


Pada 7hb Disember 2014 baru-baru nie, kakak dyna telah mendaftar dengan Excell Training Minds untuk program pengisian ibadah di musim cuti sekolah. Kem ibadah ini diadakan selama 3 hari 2 Malam.  Kem ini di kendalikan oleh Puan Rohani Said seorang motivator yang agak berpengalaman.

Kami ke ulu yam dalam pulul 9 pagi yang mana agak lewat juga memandang, abang yoel ada larian PJ Half pada hari yang sama. Pada hari tersebut kami menghantar abang yol ke stadium Petaling Jaya pada pukul 4 pagi.

Udahnyer dalam kul 730 dia tepon suruh ambil plak.  Disebabkan laluan yang digunakan utk kesana masih lagi digunakan oleh peserta larian 21km masih belum tamat, berlakulah kesesakan lalulintas yang menyebabkan perjalanan memakan masa yang sepatutnya. alhamdulillah we manage to ulu yam before the program started.





 Majlis fotosession bersama peserta dan juga trainer.

Puan Rohani aka trainer motivator(tudung hitam)
Moga anak-anak ini beroleh manfaat dari camp tersebut.




Tuesday, December 2, 2014

Hokaido Chiffon cupcake

Hokaido chiffon cake nie adalah antara resepi kek cifon yang tak muak dimakan, dengan teksturnye yang ringan, kita rasa tak puas untuk makan beberapa ketul lagi compared with other cakes. Resepi nie cukup dengan rasa yang tidak terlalu manis dan enak rasanya. Tambahan pula ada cream custard bersama whipping cream kat dalamnyer. Resepi nie di ambil dari sumber dibawah. Mintak izin dari owner blog hanamemories .blogspot  untuk kongsi didlm blog aima yer...

RESEPI HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES
sumber : Sonia Nasi Lemak LoverMat Gebu
olahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Bahan A
  • 3 biji kuning telur gred A
  • 20g gula kastor/gula halus
  • 35g minyak jagung
  • 60ml susu segar
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 15g tepung jagung/tepung kastad *
  • 55g tepung gandum * (hana half half gandum & SRF)
  • secubit garam* 

Bahan B
  • 3 biji putih telur gred A
  • 30g gula kastor
  • 1/2 sudu kecil cream of tartar - optional

Bahan C (Krim Kastad by honey)
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung kastad
  • 4 sudu besar gula
  • 200ml  susu segar
  • 1 biji telur (L size)
  • 1 sudu besar mentega

Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 170. Ayak bahan yang bertanda * dan ketepikan.
  • Dalam mangkuk, satukan kuning telur dan gula kastor/gula halus dan pukul sehingga berkrim. 
  • Masukkan esen vanila, susu segar dan minyak jagung. Kacau sebati. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil gaul mesra dan tidak berbiji-biji. Ketepikan.
  • Pukul bahan B hingga bertanduk @ meringue ( terbalikkan tak jatuh ). Ambil 1/3 adunan putih telur dan kaup balikkan dengan adunan kuning telur. Kemudian masukkan baki dan kaup balik rata.
  • Masukka ke dalam cup 3/4 penuh. Bakar selama 20minit atau sehingga masak.
  • Penyediaan krim kastad - Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau sehingga tidak berketul. Masak sehingga pekat.Bila dah sejuk paipkan ke dalam cupcakes menggunakan nozel. Siap dihidang.
  • NOTA : resepi asal tepung adalah 70g tepung kek.. Jika tiada ayak 3/4 cawan tepung gandum + 1/4 cawan tepung jagung. Timbang semula dan guna pakai 70g shj untuk resepi nih.. Boleh juga guna tepung superfine yang biasa ada jual di bakery.Dalam pembuatan kek chiffon biasanya menggunakan sedikit tepung jagung untuk menambah kegebuan dan kelembutan kek.





Outing KLCC

Aktiviti keluar kota bersama anak-anak ketika cuti Deepavali yang mana sekolah bercuti agak lama sedikit. So di kesempatan nie, me & hubby plan nak bawa kids to KL. Tambahan pula, daku juga ada project business dengan sahabat ku Mekli. Kami bertemu janji di Masjid India pada kul 10 pagi bersambil anak-anak memulakan misi pencarian kami. Oh yer hubby plak kerja so pepagi lagi kami semua bersiap awal macam nak gie kerja lah lagaknyer semua, almaklum nak gie sama-samakan.

Lepas siap ajer misi pencarian, kami bergegas ke ampang park untuk lunch bersama hubby. so lunch kami ialah nasi kukus yang amat sedap yang di jual kat opis hubbyku. Macam mana tahu sedap?, sebabnya dah tried before and memang terbaek rasanya. So we all pun dah plan dengan hubby nak kasi our kids rasa as well. After lunch we went to KLCC for movies, unfortunately takde yang menarik so lepak kat kedai buku Kinokuniya ajelah...while waiting for the hubby to pick-up .. Very tiring day but we enjoyed the day...Ariossss

 Nie while waiting for hubby untuk lunch

tu dia terbaek nasi kukus- Each my boys 2 bungkus yer... kuang kuang kuang...

Selfie nge hubby kejap
Hah perut dah kenyang main pusing kat pokok lah plak..

Entah aper yang di intai kat bawah rumput tu...

Monday, December 1, 2014

Aqif Bekhatan

Pada hari ini 29/11/2014, anak bongsu@ anak manjaku akan berkhatan di hospital Rahman Putra Sungai Buloh. Sememangnya perancangan telah lama dibuat pada cuti sekolah 2014, walaupun dia meminta dari tahun lepas lagi, alasan bonda senang ajer..acik masih kecik lagi...ha ha ha...Sebenarnya tak puas lagi nak melayan kerenah anak manja nie..




Menunggu dengan penuh debaran..siap pesan "nanti bila achick dah masuk jumpa doctor clock in kat phone tau, sebab nak tahu berapa lama", aduhai anakku nie.


 Tu dia dah siap. 30 minit ajer...
Nie kakak dengan abangnya menanti sambil main game... Sempat menelefon sepupunya -Awish di Kota Bahru untuk berkongsi perasaan , sepupunya berkhatan, 2 hari awal dari Aqif . Semoga cepat sembuh yer.

Friday, November 28, 2014

Melty Hershey


Melty Hershey Dessert nie baru berkesempatan mencuba, walaupun dessert nie dah lama dipasaran. Terpanggil untuk merasa ketika kami berhenti makan di sebuah restoran di Kg Sg Penchala. Alkisah terpandang akan dessertnyer lalu membeli untuk merasa akan keenakkanya. Sedap dimakan apabila dikeluarkan dari peti ais.

So apalagi, lalu ku google resepinya. Setelah meneliti akan bahan-bahan yang diperlukan dan juga persediaan yang semestinya senang lalu daku mencuba resepi tersebut dari, Rahel  terimakasih pada empunya resepi. Minta izin copy resepi disini.


MELTY HERSHEY CHOCOLATE
Sumber: Rahel@Rahel Blogspot
Resepi Asal: Noraslinda Bugal@FB

Bahan A:250ml UHT Whipping Cream (dairy fresh cream)
250g cream cheese
200ml susu pekat manis (kurangkan kalau tak suka manis)

Bahan B:Syrup coklat jenama Hershey's (nak guna yang perisa strawberi pun boleh/nutella, apa2 jenis filling)
Biskut Marie/Oreo

Bahan Hiasan:Gula-gula M&M, coklat chips, kekacang, cheddar cheese (disagat/diparut)

Cara membuat:
*Pukul cream cheese sehingga lembut. Masukkan susu pekat.Putar hingga rata. Masukkan pula
  UHT whipping cream. Putar lagi hingga bercampur rata.
*Ambil bekas dan cedok 1 sudu adunan cheese dan tuang ke dalam bekas.
*Susun/patah-patahkan biskut marie/oreo.
*Picit syrup Hershey dan ratakan. Tabur coklat chips. Ulang step-step dia atas sehingga habis.
*Lapisan atas sekali, tuang adunan cheese dan picit syrup hershey.
*Tabur bahan hiasan mengikut kreativiti.
*Sejukkan beberapa jam sebelum dihidang.

Sana Sini

 Photo taken during Raya Haji ketika balik kampung di Kuantan baru-baru nie, baru berkesempatan menyelak gambar-gambar lama yang tersimpan dalam album.

Bersama bonda ketika menunggu kerja-kerja melapah daging.

Prima Land Resort aka Tiara Beach Resort

Sempena cuti persekolahan bulan September baru-baru ini, kami telah bercuti ke Prima Land Resort bersama keluarga dari Kota Bahru, terdiri dari MIL, FIL, Mak Da, Uncle Ja, Pok Wad & MokWad bersama anak-anak telah bersetuju untuk bercuti bersama-sama. Manakala dari kerabat yang berada di KL seperti Ayah Teh & Mak Teh, Pok Jet & Mok Jet, dan Ayah Su & Maksu menanti di KL dan kami bersama-sama konvoi menuju kesana. 

Ini merupakan lawatan kedua kami, ketika itu bebudak nie kecil lagi...






Wah bukan main seronok anak-anak nie main air.. yang dah besar boleh jaga diri sendiri yang mana masih baby, sibuklah mama memasing jaga dalam kolam yer.


Cuti sekolah penggal ketiga telah pun bermula dari 21/11/2014 - 3/1/2015, bermakna  enjoylah anak-anakku dengan permainan dirumah dan kerja rumah boleh kurang sikit sebab tak rushing nak gie hantar atau nak pergi ambik di sekolah. Dapatlah layan tv skit dengan update blog yang tak sebulan tak terusik nie.

So nie update yang due 3 bulan lepas, achick gie camping pengakap. Gambar di ambil ehsan dari cikgu Yusof melalui updates from What's App...


Bergambar di sekolah sebelum berlepas bersama guru ke pusat camping.


 Bersama gurubesar SKSB yang datang melawat di pusat camping mereka.



Bersedia nak balik yer..

Thursday, October 30, 2014

Bibik Kasmiru

Bibik Kasmiru telah berkhidmat dengan kami selama 7 tahun. Kasmiru @Auntie As (panggilan anak-anak) merupakan bibik yang paling lama tinggal dengan kami. Beliau merupakan pembantu rumah yang kelima sepanjang 14 tahun kami menggunakan perkhidmatan pembantu rumah orang Indonesia.Alhamdulillah sepanjang pengalaman kami mengambil pembantu rumah,  dengan  perlindungan dari Allah, kami tidak mempunyai apa-apa masaalah dengan pembantu, dengan mengamalkan prinsip sebagai keluarga, Alhamdulillah pembantu rumah tidak mendatangkan masaalah pada kami.
 
Kasmiru jugalah yang bertanggungjawap menjaga anak-anak ketika kami bercuti keluar Negara dan juga ketika menunaikan rukun Islam yang kelima @ Haji pada tahun 2009.
 
Kini perkhidmatan beliau telah ditamatkan memandangkan daku, sekarang telah menjadi SURIRUMAH sepenuh masa, setelah menabur bakti disektor corporate selama 22 tahun. Terima kasih dari kami sekeluarga....
 
 


Bersama anak-anak...



So sempena last service rendered, we all bawa As (kasmiru) to Aroma Hijrah, sebuah restoran makanan Arab yang terletak di TTDI Shah Alam.  Kami memilih menu nasi Mandy & nasi maqlubah. Pilihan lauk adalah ayam dan kambing. Hidangan ini disertakan dengan acar, sambal tomato dan sup berempah. Gambar di bawah adalah belaukan ayam. Lihat nasinya ada dua jenis dalam satu hidangan.

Manakala yang di bawah ialah ayam dan kambing., pilihan nasi adalah sama (mandy & maqlubah). Kami memilih dua dulang untuk 6 orang. Memang terbaek hidangan nasi ini, rasa rempahnyer.

Hmmm lazat sungguh, insyaallah boleh visit lagi nie.

Tuesday, October 28, 2014

Nephews

Gelagat bersama anak buah di Kota Bharu  ketika bercuti raya di Kota Bahru. Tahun ini ipar duai, semuanya ada baby kecil, apatalh lagi anak-anakku seronok dapat berjumpa dan bermain dengan sepupu-sepapat mereka.


 Maklong bersama Zafry

Baby Hana bersama Maklong & Ayah Long

Baby Uwaisy bersama Abe Yol

 
Lagi Baby Hana & Maklong
 



 
Aqif & bestfrennyer Awish
 
 
The boys...
 
 

Sunday, October 26, 2014

Roti Bun with Filling Kacang Merah


Roti berintikan kacang merah nie, menggunakan resepi seperti dibawah. Ianya cuma dijadikan bentuk bun dengan filling kacang merah , manakala di bahagian atas bun ditaburkan dengan bijan dan serunding ayam.

Resepi seperti di bawah


Doh Asas Roti dan Buns
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya
400gram tepung roti
100gram tepung gandum
4 sudu besar susu tepung@skim milk
5 sudu besar gula + 1 sudu kecil garam
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
3 sudu besar butter@marjerin
240ml susu suam@air suam
8gram kecil yis
4 sudu besar water roux

* untuk gliss*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu


Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 3  bahagian, biarkan seketika lebih kurang 7 atau 8 minit baru dibentukkan  mengikut bentuk yang digemari, buat redbeans stolen buns, roti bintang dan roti marble, setelah dibentuk, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang. Masa pembakaran bergantung pada saiz bun dan roti.

5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

Tips tambahan- sebelum roti dibentuk, bulat-bulatkan kecil kemudian rehatkan doh seketika selama 7 atau 8 minit dan tutup doh dengan kain bersih,  masa ni penting bagi mendapatkan bentuk bun yang elok teksturnya , dan juga bagi memastikan permukaan doh licin dan cantik apabila siap dibakar nanti.




Water Roux


Water Roux adalah salah satu alternative dalam menyediakan roti yang menggantikan bread impover atau bread softener. Resepi ini dapat review dan feedback dari blogger masakan yang telah menggunakan dan memberi review positive akan penggunaannyer. Jadi tak salah kita mencubakan. Dah cuba beberapakali dan ternyata roti yang di hasilkan tidak mengecewakan. Terima-kasih pada ros, blogger dari jintanmanis.

Untuk perkongsian, resepi Water Roux

50 gram tepung gandum
250 ml air

Cara-cara
Campurkan kedua-dua bahan tersebut dan masak dalam lebih kurang 2-3 minit ajer sambil whisk dalam periuk untuk hilangkan bintil-bintil tepung. Sejukkan dan sedia untuk diguna.

Water roux hendaklah di simpan dalam peti sejuk dan last for 3 days only.