Wednesday, March 27, 2013

Pulut Kuning

 
 
 My first attempt of masak/kukus pulut kuning. Waalla menjadi...seronoknyer, lemak masinnya cukup. Lauknyer masak curry ayam, nak buat rendang tapi macam tak jadi ler plak, so jadi curry ayam ajer.

Preparation for Nasi Pulut
-2 cawan beras pulut yang direndam semalaman bersama serbuk kunyit dan sekeping asam keping
- Sebelum rendam tu cuci beras pulut dulu.
- 1 cawan santan pekat dan sedikit garam.

Cara-cara
Kukus pulut kuning dahulu sehingga berasnya hampir 1/2 masak.( Saya letak daun pandan skit, kasi bau)
Angkat dan letakkan pulut di bekas yang berlainan. Santan pekat di campur rata dengan beras pulut.
Setelah rata, kukus sekali lagi untuk 10 minit.
Selepas tu angkat sekali lagi dan gaul dengan santan sekali untuk final, during this time pulut tu actually dah masak.
Kukus untuk yang terakhir dlm 10 minit dan sedia untuk hidang.




Tu dia masakan ku dah siap..

Tuesday, March 26, 2013

Cheese cake -Makan-Makan


 Cheesecake before topping with blueberry

 
After the kejadian of topping.
 


Dah siap sedia untuk dingapkan, almaklum dah lama jugak tak buat untuk makan-makan , since kids luv the cheesecake, kejap ajer dah licin tahan satu hari ajer...Kalau ikut taste abang yoel, dia lagi prefer takde topping. Tapi sebab nak kasi comel kat kek tu, ummi bekeras nakkan topping kat atas...
 


Friday, March 22, 2013

Crepe Durian.


Percubaan pertamaku menjadi walaupun tak buncit isinyer, tapi berpuashati dengan hasil. Crepe nie senang dibuat dan kulitnya pun tak mudah pecah. Crepe nie tak leh makan selalu, nanti muak. Pakai pan 20 inci dapat dalam 15 biji.

Terimakasi pada tuanpunyer resepi yang berkongsi resepi crepe yang lazat dan mudah. Resepinya as below di ambil dari blog zila4ever.blogspot.com. Terima kasih tuan punyer resepi moga Allah berkati jasamu....


RESEPI DURIAN CREPE
by : eyna haneyna
dicuba oleh : rizaimaa.blogspot.com
-20gm tpg gandum
-20gm tepung ubi
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdk myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning
-perisa durian


cara-caranya
masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan dengan whisk dan tapis..
kalau pekat tambah air sedikit

boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu
dahulu.untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih..

ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yangg dipegang..

layangkan kuali agar adunan sekata

masak atas api kecil.
masak hingga kering angkat tak perlu terbalikkn semasa mengangkat.

filling
-150ml fresh cream diputar hingga kental
(boleh mix sekali dengan 2sdb isi durian)
-isi durian

-letakkan fresh cream letak isi durian dan letak lagi fresh cream di atasnya.

lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.
-siap

Sunday, March 17, 2013

Football Match

 
 
 
Aksi di rakam ketika Aqif menyertai perlawanan kelab bola sepak Nuri , yang di adakan di Bangi, last year. Tidak bekesempatan untuk update gambar nie, aqif sebagai penjaga gol ajer...tak kira main petang kat kawasan rumah pun jaga gol jugak nak jadi KFC (Khairul Fahmi Che Mat) jugak nie. And dia fans for Manchester United..sama ler dengan abahnyer. Jom kita lihat aksi aqif di tiang gol...











Thursday, March 14, 2013

Pot Luck Lagi

 
 
All these piccas actually dah lama tersimpan dalam, dan kejadina makan-makan nie pun dah kira bukan current hanya untuk tatapan sahaja. Kejadian nie during one of husben punyer class-mate buat makan-makan for besday party. Sikit-sikit bawak jadi banyak jugak ler. Tuan rumah buat BBQ
 
 

 

Fruit Cocktail yang mewah


Hah yang nie kiter bawak...Fruit tart


 Toh puan/datin-datin posing sambil makan.
Besday cake..cantik

Angry Bird cake

Birthday Boys & Girls

 Me & Kids

Boss-boss sibuk discuss pasai peluang perniagaan yang akan diterokai....
 Semua dah kenyang,lepak ambil angin luar..
 NIce Pergola, Can accomodate 30 pax in one time.
 Husben and classmate (XSS)
Husben & Wife...

Wednesday, March 13, 2013

Pot-Luck

 Tuan rumah dengan sayur berkhasiat dan Roasted Chicken
 Kurma Daging ditaja oleh Zel
 Nasi beriani ditaja oleh zel



Sketsa gambar ketika buat potluck bersama teman opis yang stay nearby rumah untuk makan tengahari yang di sertai oleh Mekli -bersama ikan kari, Zel dengan nasi briyani dan kurma daging. Tuan rumah roasted chicken, sayur rebus makan dengan pecal dan juga pencuci mulut. Wah kenyang sungguh makan, banyak lebih..so next time boleh plan buat lagi nie..