Monday, December 30, 2013

Selamat Tahun Baru 2014

Assalamualaikum, nampaknyer blog nie dah bersawang dengan habuk, penuh dengan debu-debu almaklum tuan punya badan tak sempat nak update blog lantaran kerja dan juga keluarga, balik kerja nak update pun malas, lebih prefer tengok tv sambil layan kerenah anak-anak.
Di opis lagilah tak sempat, lunch break digunakan sepenuhnyer untuk makan dan juga mendengar kuliah di surau...Weekend plak sibuk dengan aktiviti keluarga dan juga Kelas, tambahan pula setiap sabtu, me & hubby ke UM untuk kelas pengajian ilmu Hadith, selepas berjaya menamatkat ilmu pengajian AlQuran Insyaallah hidup nie akan dilengkapkan dengan mencari ilmu-ilmu akhirat.

Anyway, sempenan tahun baru yang bakal menjengah kita, dalam bbrapa jam lagi, moga semangat dan usaha bertambah dari tahun-tahun sebelumnyer.

Moga dapat update blog sekerap yang mungkin untuk catatan bersama... InsyaAllah....

Sunday, August 25, 2013

Jalan- Jalan Singapore

 Sketsa percutian keluarga pada akhir tahun 2012 ke Singapore...baru berkesempatan mengorek gambar-gambar dalam simpanan.
 Arrival at Changi International Airport. Perjalanan di taja oleh AirAsia...(sendiri bayar he he he)
Abang Yoel, posing upon sampai kat airport.

 In train from Airport to our designated station.
Wheather agak panas juga, so destinati seterusnaya ialah breakfast di Zam-zam restoran yang famous amos di sini, especially pengunjung dari luar...Nanti kiter sambung next episod....

Thursday, August 15, 2013

Jom Puasa Sunat Syawal


Pejam celik-pejam celik kita sekarang sudah berada di 9 syawal 1434, dan pastinyer kita sudah kembali ke kota atau tempat asal untuk menyambung kehidupan dalam mencari keredhaan dari Allah. disamping kita sibuk menghadiri jemputan rumah terbuka, apa kata kita tunaikan puasa sunat di bulan syawal atau di kenali dengan puasa 6...jom...


Monday, August 5, 2013

Salam Aidil Fitri 1434 H

Salam aidil Fitri untuk semua, ramadan hampir meniggalkan kiter dan Syawal akan kunjung tiba tidak lama lagi. Selamat menyambut hari lebaran, moga ibadah kita di bulan Ramadan di terima Allah dan insyaallah, panjang umur jumpa Ramadan al Mubarak...sedih untuk meninggalkan bulan Quran nie, moga amalan kita berterusan...sehingga Ramadan datang lagi...Insyaallah

Thursday, July 18, 2013

Iftar -Day 7

Ayam masak kicap blackpper...fuh sedap sungguh masakan kicap nie, menambah-nambah anak anak makan waktu berbuka


Sosej roti with breadcrumbs...
Puyoh goreng berempah & sayur buncis goreng


Bihun goreng dan udang goreng(petai)
 
Makanan yang dimasak semuanya in small portion.Since lepas berbuka we all dah tak makan lagi, sebab ke surau dan moreh pun ada kat surau, tapi most of the time badan penat, selera dah takde, cuma banyakkan minum air ajer..



Berbuka Puasa & Terawikh di Masjid Shah Alam

Alhamdulillah minggu pertama kami berbuka puasa di masjid shah alam bersama anak anak. Kami sampai di masjid shah alam dalam pukul 6.30. Kelihatan jemaah pun dah ramai ketika ini.
Abe yoel nge Achich, siap posing dlam keta.
Jemaah menunggu utk masa berbuka,  kami sampai ajer terus cari port yang sesuai untuk landing.
Kelihatan adik adik tahfiz sedang membaca alquran kareem, sementara menunggu  waktu berbuka.
Nie kejadian selepas maghrib, masakkan di bawa dari rumah ialah sup ayam bersama nasi bubur, berlaukan telur asin, ayam goreng kunyit dan pulut panggang. alhamdulillah
Selepas kejadian...untuk hari Sabtu ...

Tuesday, July 16, 2013

Menu - Day 3




Day 3, we all makan homemade nasi ayam, manakala dessert pula tepung pelita dan juga murtabak. Yang nie beli ajer, while on the way balik kerja...so beli pun tak banyak coz sure tak habis. Budget RM 5.00 ajer...not more than that ...nanti membazir

Sunday, July 14, 2013

My Kids



As time goes by, kids are refuse to have the birthday party, and we as parents just followed as what they wish on. So cake pun we bought one for all, since they my two boys was born on March & doter on April, so just wait and we celebrate with among us only.... Arioos kids..luv you all !!!

Thursday, July 11, 2013

Got U...

Pemandangan yang jarang-jarang kelihatan di Kotaraya KL, happen at jalan UTM, Jalan Semarak, kelihatan seekor lembu berkeliaran yang sedang mencari makanan di tong sampah. Piccas was capture while way back home from opis, from one fine evening...



Ramadan Day 2

 Ini ialah hidangan berbuka puasa pada hari kedua, simple  ajer...sayur sup, curry ikan, puyoh goreng beserta wedges dan agar-agar. Alhamdulillah semuanya dimasak sendiri...maid yang masak...tuanpunyer badan , balik makan saja.


Tapi kurang manis...skit yalah...berpuasa tak dapat merasa..

Wednesday, July 10, 2013

Salam Ramadan 1434 H ( 2013)

Salam ramadan untuk muslimin & muslimat semua. Hari ini merupakan hari pertama kita berpuasa untuk tahun 1434 H bersamaan 10.7.2013. Insyaallah kita dapat menunaikan ibadah puasa nie lebih baik dari tahun -tahun sebelumnyer... InsyaAllah. Semalam umat islam telah menunaikan sunat terawih malam pertama, dimana permandangan yang biasa kita lihat dikala ini masjid-masjid atau surau agak penuh.. kena keluar rumah awal skit kalau tidak , kita adalah  jemaah kiter ke belakang.

Alhamdulillah mr hubby update, subuh pagi nie jemaah pun ramai di surau ramai, alamaklum bulan posa nie kebanyakkan opis korporat beroperasi lebih awal dan memendekkan waktu rehat.  So dapat ler pulang awal dari biasa, namun traffic di jalan raya pun memainkan peranan samada kita dapat sampai awal atau tidah. Tawakkal ,berserah dan bersabar ketika di jalanan, moga amalan puasa kita tidak berkurangan.

Thursday, July 4, 2013

Roses



Cantik sungguh all these roses....

Marathon Day

 Kejohanan Marathon Day di Sek Menengah Subang Bestari.
 Kelihatan budak-budak sekolah jatuh tersungkur ...alahai sakit tuh...
 Tak habis lagi budak budak sekolah nie memulakan larian, kelihatan champion dah sampai ke penamat...wow lajunyer...
 Wah kakak, punyer ler rilex siap jalan-jalan lagi...
Peace to you mummy!!! anak dara ku nie...

Abang yoel dengan pingat kemenangan nyer

Koleksi dari tingkatan satu hingga tingkatan 3 ( 2011- 2013)

Sepang Outing

 Lagi aktiviti makan-makan yang dah lama tak update nie during February 2013. Kejadian makan-makan nie kat Sepang, gold coast

 Ikan bakar
 We all tak order banyak jenis, sebab takut tak dapat habiskan so overall menu yang di order lala goreng, sotong masak tepung, ikan bakar, ketam berlada dan butter prawn (yang nie tak menepati citarasa0-maknanyer kureng ler..

Pulut Durian

All these pulut durian, is not home made, piccas was taken during outing with family, yang pinggan pink nie makan kat Kuantan, warung Hj Lida

 
This one we tried at Rasta, TTDI

Nie laksa nie makan kat Kuantan gak same gerai kat atas tuh.