Tuesday, May 22, 2012

ATV di Padang Pasir

Wah bersedia dengan ATV memasing, this is one of the outdoor activites planned by bro shah while we was at Doha, so each of anak-anak dapat sebiji sorang, bukan main gembira walaupun nie adalah first time experience with ATV, selama nie tengok kat TV ajer.. Lebih kurang 4 family yang join this trip. Mengikut citer bro, memang menjadi kebiasaan diorang apabila tetamu dari mesia, diaorng akat bawak ke tempat nie...so called berkelah ler..
Nie barisa-barisan motor yang telah dibookan oleh bapa/suami2 sekelian.
Menunggu dengan sabar untuk memulakan journey....
Daku bersuami suami...best tu, tapi tak naik ler pasir yang tinggi mengunung tu...jalan datar dan berliku-liku ajer..
Alamak merah tangan tu sebab dok pegang handle,
Abang yoel dan Haziq

Nie tempat we all makan tengahari@brunch, masing -masing bawak bekalan memasing ...wow seronok ....

Sunday, May 20, 2012

Rejab Datang Lagi


Rejab datang lagi, besok bersamaan 22 hb May 2012, calendar umat islam akan menunjukkan 1 rejab, 1433 H dan kita akan mendalami erti rejab itu dan amalan-amalan yang dituntut antaranya ialah berpuasa.

Ketahuilah bahawa bulan Rajab itu adalah bulan ALLAH, maka barangsipa yang berpuasa satu hari dalam bulan Rajab dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH SWT.
Barangsiapa yang berpuasa dua hari dalam bulan Rajab mendapat kemuliaan di sisi ALLAH SWT.
Barangsiapa berpuasa tiga hari dalam bulan Rajab, maka ALLAH akan menyelamatkannya dari bahaya dunia, seksa akhirat, dari terkena penyakit gila, penyakit putih-putih di kulit badan yang menyebabkan sangat gatal dan diselamatkan dari fitnahnya syaitan dan dajjal.
Barangsiapa berpuasa tujuh hari dalam bulan Rajab, maka ditutupkan tujuh pintu neraka Jahanam.
Barangsiapa berpuasa lapan hari dalam bulan Rajab, maka dibukakan lapan pintu syurga baginya.
Barangsiapa yang berpuasa lima hari dalam bulan Rajab, permintaannya akan dikabulkan oleh ALLAH SWT.
Barangsiapa berpuasa lima belas hari dalam bulan Rajab, maka ALLAH mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barangsiapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH akan menambahkan pahalanya.”
Sabda Rasulullah SAW: “Pada malam Mikraj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari ais dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya Jibril as: “Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?”
Berkata Jibril as: “Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rajab.”
Ini adalah antara info yang dapat dicatat dari blog http://dakwah.org/blog

Thursday, May 17, 2012

Villaggio


Nie so called shopping complex cum tempat riadah, memang cantik tempatnya,yang menariknya bumbungnya penuh dengan lakaran awan, seems macam siang ajer...tup-tup bila kuar dah gelap/malam. memang cantik ler tempat nie

Sambil makan kat foodcourt nie, ada tempat main ice-skating , so cuci mata sambil menunggu makan.So we order fast-food ajer as usual mcdonald/hardess
Nie tempat ala-ala genting highland.indoor games
kakak pun tumpang sama -main, tapi masam ajer muka bila disuruh...mungkin segan terasa diri dah dewasa...takpe kakak sporting
Takleh bawak keta Porsche, gambar kat sebelah dah kira oklah nie...
Hah...jalan terus akan jumpa segala handbag-handbag yang berjenama...akak singgah jenguk ajer...not at this moment..he he he...
So cool , cantik sungguh de scenery nie...

Wednesday, May 16, 2012

Al Zubarah Fort

Peninggalan kota lama di kenali sebagai al zubarah fort, masih dalam mengubahsuaian ketika berada di sana

Thursday, May 3, 2012

While Waiting

While waiting ikan-ikan /ketam/sotong dicuci, kita pun ronda-ronda sekitar...bro panggil tempat nie kg nelayan....

Tu dia, ketam-ketam yang baru sampai akan dibeli oleh taukeh-taukeh yang beat dan give gud prize and it yours dan dijual ...so kena beli dengan penjual kat sana...

Fish Market

Friday morning, we all ikut bro shah pergi fish market, wow fresh-fresh seafood nie, terbaik dari ladang punyer. Betul -betul dari laut takde frozen punyer.
Faizah tengah dok berkira nak beli aper tu yer...Ketam...Ketam...Ketam...

Nie alat penimbang yang manual, pemberatnya pakai besi tongkol tuh..No problem in bahasa since, most of them can speak bahasa...

Nie tempat penyucian /bersih segala jenis ikan, haiwan laut yang nak dibawa pulang. Ada certain fees , tak ingat how much it will cost, and it yet cheap...

Nie rupanya, pekerja-pekerja yang sibuk menyiapkan tugasan yang diberi/dibayar....kat mesia one cost beli timbang dan cuci sekali....

Kids at Taman

Dikala subuh yang hening nie, kids are enjoying themselves with haziq and amar
Tak ketinggalan bro shah and hubby sempat jugak pose sambil layan bebudak kat luar nie.