Tuesday, February 28, 2012

KLIA


Percutian bersama keluarga sempena cuti sekolah december 2011. Seronok sakan anak-anakku almaklum akan ke luar negara katakan. Menghitung bulan dan hari....biasalah kanak-kanak


Hubby with his little brother...yang kebetulan kerja di KLIA, anta kitaorang sampai ke boarding area.

Bergambar dengan model kapal terbang kecik...Cita-cita abang nak jadi Pilot...amin..amin moga cita-citanya tercapai
Dlam aerotrain...senyum semuanya..our flight is at 8.00 pm, rush jugak since nak solat magrib & isyak . Alhamdulilah we all selamat menunaikan solat dan juga selamat boarding on time jugak...

Thursday, February 16, 2012

Karipap Pusing


Percubaanku dengan karipap pusing berjaya dengann jayanya. Ada cerita disebalik karipap pusing nie.
Resepi di ambik dari blogger yang terkenal yaitu Mat Gebu , details macam mana nak buat pusingan refer link atas

BAHAN INTI :-)
300 g kentang, kupas, cuci dan dadu kecil dan rendam
1 tin ikan tuna, toskan
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*tumbuk lumat)
1 camca besar sos tiram
5 - 6 helai daun kari, hiris halus
2 camca besar rempah kari
1 camca teh serbuk lada hitam
Sedikit gula
Kicap cair secukupnya
1 cawan air

BAHAN PASTRY :-)
A...
260 g tepung gandum
50 g margarine
20 g gula halus
1/4 camca teh garam
140 ml air (kurang lebih)

B...
180 g tepung gandum
80 g lemak sayur (shortening)


Sunday, February 12, 2012

Masak-masak


Red velvet nie sedap, tapi cream cheese nie lembik plak...

Raimbow cake with chocolate rice, tak sempat nak snap rainbownyer...dah abis
Nie
 Nie Karamel kek, my second attempt after first one tu fail. Tapi yang nie pulak comot sikit, still need to be improvelah. Kena nie sedap...tapi manis skit kena kurangkan penggunaan sugar....


Herewith is the activity baking kat umah utuk makan-makan ajer sambil try resepi-resepi dari blogger-blogger yang pakar masak.

Thursday, February 2, 2012

Kg Pulau Sekati

Kg Pulau Sekati adalah kampung kelahiran bonda tercintaku, Kami memanggilnyer dengan panggilan Sekati Island.
Masih kelihatan pohon-pohon kelapa yang melambai

Perjalanan kami kenalah melalui jambatan kayu yang agak panjang jugaklah untuk merentasi sungai.
Jalan yang kecil untuk pejalan-pejalan kaki dan jugak motosikal. Memang takleh bawak keta kalu nak ke sini. Takde jalan pun untuk keta...so penat jugakler kalu nak ke sekati island nie. Pergi mesti waktu pagi or towards petang ok lah...tapi kalu dah petang, nak balik nanti gelap plak...almaklum takde lampu jalan...
Dedaun pokok yang masih menghijau dan terpelihara dari kerosakan

Masjid di mana arwah datukku Hj Wan Muda menjadi imam disini.
Suasana di rumah kakak sulung bondaku, yang masih lagi tinggal disini. Manakala mak saudara/ayah saudara ku , memasing telah berpindah ke tempat lain. Namun yang tua tetap dikunjung dan dilawati walaupun memasing telah berhijrah ketempat yang lagi selesa dengan segala kemudahaan.

Wednesday, February 1, 2012

Phuket Aquarium





Nie last day , kat Phuket we had visited Phuket Aquarium, entrance fees murah ajer...RM 10 ajer per pax, Dah nama aquarium belbagai jenis ikan yang terdapat kat sini. Cantik-cantik pulak ikan nie...very colorful. Nie pun dah kira macam dah penat rasa nak balik umah ajer... After this we are going to Airport for our next flight schedule at 6.30 pm, so sampai pun awal nak elak kelam kabut or q yang panjang...bila sampai sana as expected long q with Air Asia. BTW our flight journey is about 45 minutes only...macam ke Kota Bahru ajer...yolah Phuket nie idaklah jauh maner yer. Selesai udah citer our trip in November , will update new entry for December trip plak...InsyaAllah