Wednesday, October 28, 2009

Majlis Doa Selamat

Pada 27/10/2009@selasa malam, kami mengadakan majlis doa selamat,sebelum berangkat ke Tanah Suci. Majlis yang di diadakan nie adalah majlis yang kecil, memandangkan kesuntukan masa dan pertengahan minngu. Tetamu yang di jemput pun adalah golongan surau Al-Raudah, jiran tetangga , adik-beradik dan juga kawan-kawan rapat. Menu untuk malam itu ialah laksa lemak kuah putih dan kuah merah, kata bondaku nie , laksa kuah terengganu. This among my fav pun cuma tak pernah try yang kuah merah tuh. So dapat ler belajar sedikit resepi tuh. Sepanjang hari tuh tolong bonda dan juga sempat jugak bake 2 biji cheesecake dan muffin untuk hidangan malam tu. Lebih kurang magrib, teman ofis Ila dan zelina, sampai dan bersolat magrib dirumah. Lebih kurang pukul 8.45 malam tetamu mula sampai dan diikuti oleh jemaah surau untuk sembahyang
doa selamat, moga perjalanan kami diredhai dan dilindungi.
Kami terharu dengan kehadiran jiran2 dan teman yang sudi menghadirkan diri untuk mengucapkan selamat jalan pada kami, Insyaalah kami akan berdoa untuk kesejahteraan mereka dan mereka bakal menyusul kelak ke Tanah suci.


Manisan wajib, dari Zelina...comel la plak...sedap











abah melayan jemaah surau al-Raudah
Tetamu paling awal ila dan zel, member opis
WakDin and family dari Putrajaya
Laili sekeluarga datang menjengah di petang ahad

Saturday, October 24, 2009

Terima Jemputan



Kala dan ketika kami sedang membuat persiapan terakhir untuk barang barang yang belum dibeli di One Utama, lebih kurang dalam pukul 12.40 tengahari, tiba2 dapat call from Tabung Haji untuk memaklumkan tarikh penerbangan ke Madinah iaitu 29.10.2009@khamis pagi ( lebih kurang dalam kul 1.00 pagi. Kami memanjatkan kesyukuran dengan dilinangi airmata ketika mendapat panggilan ini. Syukur kepada Allah, kerana telah menjemput kami untuk mengempurnakan rukun Islam yang Kelima.

Tak dapat dibayangkan kegembiraan kami ketika itu dan diselangi dengan linangan air mata pabila teringat kat anak2 yang akan ditinggalkan buat sementara waktu.Moga Allah merahmati perjalanan pergi balik kami. InsyaAllah

Kegembiraan nie kami kongsi bersama keluarga dan teman2 yang saban hari bertanya khabar.
Aima doakan sahabat2 yang dikenali samada di alam cyber atau teman sekolah,kolej,pejabat akan menyusul untuk ke Tanah Suci....InsyaAllah....

Wednesday, October 21, 2009

Sahabat Korporat


Nie adalah sebahagian dari barang-barang sumbangan dari Sahabat Korporat pada para Jemaah haji. Antaranya ialah tuala kecil, kelengkapan bilik air, vitamins, surah yassin, sepatu getah, untuk wanita tuala wanita jenama poise, beg sejadah dan juga hand luggage untuk kegunaan ketika wukuf di Arafah nanti. Untuk tahun nie, jemaah dikenakan suntikan infuenza di samping suntikan wajib setiap tahun iaitu suntikan meninggocal .Kerajaan Arab Saudi telah menetapkan agar jemaah mesti mendapatkan suntikan Influenza ini dan direkodkan dalam buku kesihatan. Dengan suntikan ini , kami telah mendapat melengkapkan suntikan kami termasuk pnemunia ( optional). Sehingga kini, kami masih belum mengetahui jadual penerbangan kami. Setiap kali bertemu dengan bakal2 haji...soklan sama mesti di ajukan...'Dah dapat date ker"....


Ini adalah sebahagian dari sumbangan dari Masjid Subang Perdana, kami di jemput dan diraikan bersama bakal-bakal haji di sana.
Ini pula , Amirul bawa balik dari sekolah....watikah dari Persatuan Ibubapa dan Guru, mengucapkan selamat menunaikan fardu haji....InsyaAllah

Monday, October 12, 2009

Kursus Haji Perdana- Masjid Shah Alam

Pada 3 dan 4 Oktober bersamaan 14 & 15 Syawal kami suami isteri telah menjalani kursus haji perdana bertempat di Masjid Shah Alam Selangor. Mengikut programnyer kami terpaksa bermalam di masjid untuk berqimulail. Aktivitinya sangat padat , the moment we all register kat registration counter we have been assigned with our Maktab@Shah Alam/Kelana Jaya. So kena berkumpul ikut kumpulan maktab yang diassign oleh pihak pentadbiran. Sepanjang petang kami di beri ceramah oleh ustaz yang berpengalaman menjaga jemaah haji. Tak lupa juga diselit dengan joke yang menghilangkan rasa ngantuk ketika itu. Selepas solat asar berjemaah we all bertakbir dan berihram sebelum memulakan tugasan pertama untuk tawaf mini kaabah dan saei di bukit safa & marwah. Wah memang berpeluh jugak, since cuaca panas petang tu. Lepas ajer aktiviti tuh, kami bergegas nak solat magrib, before our dinner. Lepas tuh solat isyak dan diikuti dengan forum bersama ustaz zahazan dan ustazah. Ceramah nie memang best, penceramah yang berpengalaman dan penuh dengan ilmu. Selepas ceramah kami bersedia untuk aktiviti mengutip batu di Mudzalifah dan Melontar diMina. Aktiviti nie di tamat lebih kurang dalam pukul 12 malam. Masa nie ler bergegas untuk membersihkan diri setelah seharian dengan aktiviti. Dapat lelapkan mata dalam kul 1.30 pagi dan dikejutkan dalam kul 3.30 am utk aktiviti Qiamullail dan diikuti dengan sembahyang subuh berjemaah.
Selepas solat subuh kami akan tawaf haji dan saie haji untuk complete seriesnya.



Nie aktiviti Saie dari Bukit Safa & Marwan
Abah in action
Ummi nie...
Ustaz pastikan kita betul2 , jangan buat salah....
Penanda bukit Marwah
Perasmian di Pagi ahad oleh DYMM sultan Selangor

Abah posing sebelum majlis berakhir
Nie ustaz yang membimbing masa kursus intensif di kelana jaya

Registration mengikut maktab

Posing di Hari Raya

Raya tahun nie, kami sekeluarga menyambut di Putrajaya, nie bermakna raya di KL tahun nie.
Nie kerana ayahandaku telah menjalani pintasan jantung ( Bypass heart surgery)di Hospital Serdang, seminggu sebelum hari raya aidil Fitri. During these period memang sibuk berulang ke hospital selepas habis waktu kerja. So di pagi raya we all bersembahyang di Masjid Sultan Mizan , memang cantik masjidnye.
Selepas sembahyang raya, kami sempat buat photoshoot di Putrajaya dan Masjid Sultan Mizan, memang memenatkan since nak ambik aksi bebudak. My kidz comment nasib baik hari nie tak puasa, coz berpeluh jugak ler bebudak nie berlari, ikut arahan ayahdenyer @photographer.
Selepas photoshoot we all ke hospital visit ayahanda, yang dah ready nak discharge tengahari tuh. Alhamdulillah, abah pun menunggu akan kehadiran kami. Sepanjang entri nie di tulis ayahanda masih dalam recovery process lagi yang perlukan penjagaan yang sangat teliti especially dari segi kebersihan luka2 dan juga movement.

Besama adinda2 dan ipar2 serta anak2
Kami sekeluarga


Chesu bersama amirul...macho
Nie aksi bebudak berlari
Wah dahaga sangat ler tuh

Wednesday, October 7, 2009

Layan



Salam agak lama jugak tak update blog, hingga kini kita dah berada di 19 syawal 1430H, alhamdullilah dapat menunaikan posa ganti dan sunat syawal, setelah memulakan kerja. nie kes posa during weekdays aje, weekend takleh...since banyak aktiviti... Sebenarnya banyak gambar yang ingin diupdatekan tetapi kesibukan ku menyebabkan daku tak sempat nak update. Everytime gambar di ambil, selalu plan nak update malam, tapi masaalahnyer bila dah malam tuh, gie ronda blog kengkawan or masuk forum, so tak jadi. Lagipun sekarang nie by a hour ajer mata dah ngantuk...jadi tertunggak ler kerja. Insyaallah gambar raya akan cuba diedit dan post within this week. Member pun dah bertanya mana gambar raya...facebook pun dah lama tak update nie...hissss banyak betul nak kena buat nie....