Thursday, September 17, 2009

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

To all my fren, Salam aidil fitri dan selamt pulang ke kampung, drive safely and have a safe journey

Saturday, September 12, 2009

Lagi juadah berbuka puasa

Mak Da & Uncle Ja, tengah mengaminkan doa makan ketika berbuka posa...mokda incharge buat air , hidangan air kelapa, fresh from pokok lagi ..
Tokki lead dengan bebudak , semuanyer berpuasa termasuk aqif...bravo aqif
Tengah menunggu saat berbuka...memang seronok since ramai sepupu...
Nie sontam...ala-ala salad ler
kuih tepung gomak yang putih tuh memang sedap... dibuat dari tepung pulut dan kelapa, susah nak dapat kat KL nie.
Makanan laut...lokan, tak leh makan banyak allergi nie..
Sup tulang...power gitu
Kari pari, memang sedap....

Ketupat sotong,kuih merah, compared my mum recipe, kuahnyer putih. Rasanyer manis compared yang putih tuh berlemak sikit. Still preferred yang kuah putih tuh.
Nie kuih akak, beli kat Tikat...memang terkenal dengan sedapnyer. Beli beberapa box untuk bawak balik KL

Murtabak Raja, among my fav , mesti beli untuk bekalan ke KL, harganyer pun dah naik sekarang rm 13 sekeping. Beli kat Tikat juga

Kuih Muih - Pemanis Mulut

Pulut seri muka, memang lemak bersantan, di jual pada rega 50 sen sekeping...wow boleh tahan reganyer
Sup kaki ayam untuk bebudak
Kuih bakar nie kurang ummph compared yang kita beli kat rantau panjang tuh....

Kuih Nekbat, kegemaran hubby...memang sweet sangat nie, dapat 4 ketul satu hinggit
Karipap samosa dan karipap keledek 4 ketul satu hinggit...besar besar kuihnyer and memang sedap
Satay perut ( percik perut)...kegemaran hubby. Ada dua jenis perut , perut kecil dengan perut besar...yang besar tuh...tak lalu nak telan he he he....Perut besar 2 cucuk satu hinggit yang kecik 4 cucuk satu hinggit.
Nie sambal udang petai, memang sedap makan dengan nasi panas

Monday, September 7, 2009

Juadah Berbuka di KayBee

Nie antara juadah berbuka puasa semasa bercuti di KB, kari terung dan kacang panjang sungguh sedap dan kaw-kaw
Ikan patin masak tempoyak, kegemaran hubby, memang sedap

Untuk menyejukkan tekak, kami dihidangkan dengan punch mix fruit, sejuk tekak time berbuka nie, lazat sungguh


Nie solok lada, beli ajer kat Param



Hah nie dia ayam percik yang q panjang tuh, memang sedap kuah dia. Nie try tempat baru, selalunye balik kb FIL suggest tempat lain. Since we need to change our taste we give a try kat tempat baru nie , memang sedap berbaloi dengan reganyer


Nie kuih bakar dekat rantau panjang, memang lemak dan kena selera kita ler, among fav kuih requested by dyna...ok nanti kita beli lagi yer dyna!!!

Makda tunjuk sikit masak triffle, cantik menawan tapi tak sempat nak rasa coz kenyang amat, tika berbuka hari tuh, nanti buat lagi yer mak da....

Saturday, September 5, 2009

Berpuasa di KB

2nd week of puasa, we all balik berpuasa di KB, ambik cuti on friday . Bertolak dalam kul 7.30 pagi and husband cakap nak lalu ikut Grik instead of normal road. Masa kesana boleh dikatakan jalan tak jem, so we all sampai kat Grik dalam kul 11.30 pagi, lalu merentas Jeli sehingga ke Rantau panjang dalam kul 2.00 petang. Since dah sampai sana ajak hubby cuci mata sikit. Hubby rembat baju M.U, apalagi bebudak pun ikut sama
Budget cuci mata dalam sejam , we all meneruskan perjalanan untuk ke pekan KB. So sepanjang jalan nie iman ku tergugat jugak dengan juadah makanan yang agak menyelerakan. So cakap kat hubby kita beli terus, so petang tak payah gie PARAM lagi.

Nie persinggahan kedua, ayam percik, pari, ikan dan sebagainyer...Q memang panjang , lebih kurang 30 min jugak ler beratus tengah panas nie....

Hah dah sampai giliran ku...rembat ler yang mana dekat


Nie persinggahan pertama dekat kuih bakar, ya Allah memang sedap betul, and of course q lagi ler panjang.

While waiting for kuih bakar, my kids sibuk ambik gambar lembu, kita suruh ambik gambar kuih...tulah kalau camera dah beralih tangan

lagi gambar lembu tengah dating nie kut..

Nie ada yang masak dah belum masak lagi - percik
Ayam nie pun di snap jugak, nampak macam tabung duit ajer...tapi ayam hidup nie


tu dia , bertungkus lumus untuk membungkus order custoemr, satu cucuk nie RM 15 ( 2 bahagian), so

Nie kira macam impulse goods, while q, you will cuci mata and kalau berkenan boleh ambik. ambik jugak tapi end-up terpaksa let go, sebab kekenyangan amat...