Wednesday, December 30, 2009

Kota Makkah

Perjalanan ke Makkah bermula pada 7hb November dan pastinya masa akan di habiskan dengan segala aktiviti ibadah di kota suci mekah. Minggu pertama sampai di kota mekah kami lengkapkan aktiviti ziarah luar ketempat yang dicadangkan oleh pihak tabung haji dengan bayaran RM 25 seorang. Antara tempat yang dilawati ialah ladang unta, masjid udaibiah, dan museum.
Antara yang menarik ketika ke museum ialah melihat kesan-kesan sejarah seperti telaga zam-zam, tangga di dalam kaabah, pintu kaabah etc

Nie aktiviti ketika ziarah di kota Mekah...must visit ladang unta

Nie quran yang pertama, di simpan di Muzium
Telaga zam-zam
Nie pergi Safwah, berdekatan masjidil haram selepas solat zohor, kat sini ada banyak masakan malaysia specially cooked felda catering
YaAllah...begitu besar kuasa mu...lihatlah jutaan manusia sedang melakukan tawaf

Dalam masjid..yang mengelilingi tiang masjid ialah tong-tong air zam-zam, we can choose to drink cold or NOT COLD...mine preferred NOT COLD




Mercu tanda di bumbung masjid tika fajar menyinsingkan sinarnyer
Di waktu malam

Di Bir Ali, berniat ihram dari Madinah ke Makkah...dalam bas, perjalanan yang memakan masa 8 jam untuk sampai pada pukul 2 pagi

Thursday, December 24, 2009

Perjalanan Haji 1430H- Madinah


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera pada teman-teman cyber, aima dan suami telah selamat pulang dari mengerjakan haji untuk tahun 1430H, Insyaallah pengalaman yang di alami semasa disana dapat di kongsi kepada teman-teman yang akan menyusul untuk tahun-tahun yang akan datang. Kami bersyukur kehadrat Ilahi di berikan kesihatan dan kekuatan dalam menjalani ibadah ini. Coretan ini akan menceritakan pengalaman kami ketika di Madinah, Mekah, Wukuf di Arafah, Bermalam di Mudzalifah dan Mabit di Mina

Dengan penerbangan KT 29, kami sampai di airport Madinah di kala waktu subuh dan melalui pemeriksaan kastam yang memakan masa dalam 2 jam jugak ler, so while waiting we all kami menunaikan solat subuh di waiting area, since space constrants. Selesai urusan kastam kami di bawa oleh pihak TH untuk menaiki bas untuk menuju ke hotel penginapan kami di MOVENPICK. Alhamdulillah penginapan pun tak jauh dari masjid about 30 meter ke masjid Nabawi.
Yang pastinyer Masjid Nabawi memang tersegah indah dengan ukiran dan keluasannyer. Dengan ribuan jemaah, yang sampai kami sentiasa pastikan kemasjid awal supaya dapat masuk ke dalam masjid yang mane, kawalannya amat ketat berbanding dengan kaum lelaki. Every single item carried will be checked inclusve handphone, yang peliknye my hubby siap boleh ambik gambar lagi dalam masjid ...takpla nak buat macam mana, kena redha ajelah. Kebiasaanya selepas sembahyang asar kami akan duduk di masjid sehingga ke Isyak. Cabaran pertama yang terpaksa di lalui ialah timezone, where isyak pukul 7.10 pm where Malaysia time is about 12.10 midnight...alamak ngantuk tuh...tapi di gagahi juga...sehingga dapat menyesuaikan diri. allahamdulilah dapat menunaikan solat untuk semua waktu sepanjang berada 9 hari di sana.


Nie after sembahyang isyak


Suasanan ketika sesudah sembahyang zohor di  luar perkarangan Masjid Nabawi

Bersama teman bilik ketika ziarah luar ke Masjid Quba












Wednesday, October 28, 2009

Majlis Doa Selamat

Pada 27/10/2009@selasa malam, kami mengadakan majlis doa selamat,sebelum berangkat ke Tanah Suci. Majlis yang di diadakan nie adalah majlis yang kecil, memandangkan kesuntukan masa dan pertengahan minngu. Tetamu yang di jemput pun adalah golongan surau Al-Raudah, jiran tetangga , adik-beradik dan juga kawan-kawan rapat. Menu untuk malam itu ialah laksa lemak kuah putih dan kuah merah, kata bondaku nie , laksa kuah terengganu. This among my fav pun cuma tak pernah try yang kuah merah tuh. So dapat ler belajar sedikit resepi tuh. Sepanjang hari tuh tolong bonda dan juga sempat jugak bake 2 biji cheesecake dan muffin untuk hidangan malam tu. Lebih kurang magrib, teman ofis Ila dan zelina, sampai dan bersolat magrib dirumah. Lebih kurang pukul 8.45 malam tetamu mula sampai dan diikuti oleh jemaah surau untuk sembahyang
doa selamat, moga perjalanan kami diredhai dan dilindungi.
Kami terharu dengan kehadiran jiran2 dan teman yang sudi menghadirkan diri untuk mengucapkan selamat jalan pada kami, Insyaalah kami akan berdoa untuk kesejahteraan mereka dan mereka bakal menyusul kelak ke Tanah suci.


Manisan wajib, dari Zelina...comel la plak...sedap











abah melayan jemaah surau al-Raudah
Tetamu paling awal ila dan zel, member opis
WakDin and family dari Putrajaya
Laili sekeluarga datang menjengah di petang ahad

Saturday, October 24, 2009

Terima Jemputan



Kala dan ketika kami sedang membuat persiapan terakhir untuk barang barang yang belum dibeli di One Utama, lebih kurang dalam pukul 12.40 tengahari, tiba2 dapat call from Tabung Haji untuk memaklumkan tarikh penerbangan ke Madinah iaitu 29.10.2009@khamis pagi ( lebih kurang dalam kul 1.00 pagi. Kami memanjatkan kesyukuran dengan dilinangi airmata ketika mendapat panggilan ini. Syukur kepada Allah, kerana telah menjemput kami untuk mengempurnakan rukun Islam yang Kelima.

Tak dapat dibayangkan kegembiraan kami ketika itu dan diselangi dengan linangan air mata pabila teringat kat anak2 yang akan ditinggalkan buat sementara waktu.Moga Allah merahmati perjalanan pergi balik kami. InsyaAllah

Kegembiraan nie kami kongsi bersama keluarga dan teman2 yang saban hari bertanya khabar.
Aima doakan sahabat2 yang dikenali samada di alam cyber atau teman sekolah,kolej,pejabat akan menyusul untuk ke Tanah Suci....InsyaAllah....

Wednesday, October 21, 2009

Sahabat Korporat


Nie adalah sebahagian dari barang-barang sumbangan dari Sahabat Korporat pada para Jemaah haji. Antaranya ialah tuala kecil, kelengkapan bilik air, vitamins, surah yassin, sepatu getah, untuk wanita tuala wanita jenama poise, beg sejadah dan juga hand luggage untuk kegunaan ketika wukuf di Arafah nanti. Untuk tahun nie, jemaah dikenakan suntikan infuenza di samping suntikan wajib setiap tahun iaitu suntikan meninggocal .Kerajaan Arab Saudi telah menetapkan agar jemaah mesti mendapatkan suntikan Influenza ini dan direkodkan dalam buku kesihatan. Dengan suntikan ini , kami telah mendapat melengkapkan suntikan kami termasuk pnemunia ( optional). Sehingga kini, kami masih belum mengetahui jadual penerbangan kami. Setiap kali bertemu dengan bakal2 haji...soklan sama mesti di ajukan...'Dah dapat date ker"....


Ini adalah sebahagian dari sumbangan dari Masjid Subang Perdana, kami di jemput dan diraikan bersama bakal-bakal haji di sana.
Ini pula , Amirul bawa balik dari sekolah....watikah dari Persatuan Ibubapa dan Guru, mengucapkan selamat menunaikan fardu haji....InsyaAllah

Monday, October 12, 2009

Kursus Haji Perdana- Masjid Shah Alam

Pada 3 dan 4 Oktober bersamaan 14 & 15 Syawal kami suami isteri telah menjalani kursus haji perdana bertempat di Masjid Shah Alam Selangor. Mengikut programnyer kami terpaksa bermalam di masjid untuk berqimulail. Aktivitinya sangat padat , the moment we all register kat registration counter we have been assigned with our Maktab@Shah Alam/Kelana Jaya. So kena berkumpul ikut kumpulan maktab yang diassign oleh pihak pentadbiran. Sepanjang petang kami di beri ceramah oleh ustaz yang berpengalaman menjaga jemaah haji. Tak lupa juga diselit dengan joke yang menghilangkan rasa ngantuk ketika itu. Selepas solat asar berjemaah we all bertakbir dan berihram sebelum memulakan tugasan pertama untuk tawaf mini kaabah dan saei di bukit safa & marwah. Wah memang berpeluh jugak, since cuaca panas petang tu. Lepas ajer aktiviti tuh, kami bergegas nak solat magrib, before our dinner. Lepas tuh solat isyak dan diikuti dengan forum bersama ustaz zahazan dan ustazah. Ceramah nie memang best, penceramah yang berpengalaman dan penuh dengan ilmu. Selepas ceramah kami bersedia untuk aktiviti mengutip batu di Mudzalifah dan Melontar diMina. Aktiviti nie di tamat lebih kurang dalam pukul 12 malam. Masa nie ler bergegas untuk membersihkan diri setelah seharian dengan aktiviti. Dapat lelapkan mata dalam kul 1.30 pagi dan dikejutkan dalam kul 3.30 am utk aktiviti Qiamullail dan diikuti dengan sembahyang subuh berjemaah.
Selepas solat subuh kami akan tawaf haji dan saie haji untuk complete seriesnya.



Nie aktiviti Saie dari Bukit Safa & Marwan
Abah in action
Ummi nie...
Ustaz pastikan kita betul2 , jangan buat salah....
Penanda bukit Marwah
Perasmian di Pagi ahad oleh DYMM sultan Selangor

Abah posing sebelum majlis berakhir
Nie ustaz yang membimbing masa kursus intensif di kelana jaya

Registration mengikut maktab